BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rendezik a bankok a tőkehelyzetüket

Azoknak az amerikai bankoknak, amelyek nem mentek át a kormány stressztesztjén, tegnapig kellett benyújtaniuk tőkeemelésről szóló terveiket a Federal Reserve-nek (Fed). Május elején a 19 legnagyobb hitelintézet közül tíznél állapított meg tőkehiányt a Fed, összesen 74,6 milliárd dollárnyit, a bankok pedig azóta meglepő könnyedséggel gyűjtötték a pénzt.

Ennek egyik módja új részvények kibocsátása, ez rendszerint az árfolyam csökkenését eredményezi, mivel ilyenkor az egy részvényre jutó eredmény is esik. Sok bankpapír árfolyama azonban a részvényhígítás ellenére is emelkedett – mutat rá a Time elemzésében. A JPMorgan Chase – amely egyébként nem szorult tőkeemelésre – 5 milliárd dollárt kalapozott össze májusban, miközben árfolyama 14 százalékkal nőtt. A Morgan Stanley-nek a múlt hónapban új részvények értékesítésével a Fed által előírt 1,8 milliárd helyett 7 milliárd dollárt sikerült összeszednie, így a cég június végére nemcsak tőkehelyzetét rendezi, de a bankmentő csomagban (TARP) kapott segélyt is vissza tudja majd fizetni. (A stresszteszten vizsgált bankok közül nyolc tervezi, hogy a közeljövőben visszafizeti a támogatást.)

A vizsgálat szerint a legnagyobb tőkehiánya a Bank of Americának (BofA) és a Wells Fargónak volt, mostanra azonban e két hitelintézet is rendezte pénzügyi helyzetét. A BofA-nál személyi következményei is lettek a 33,9 milliárd dolláros lyuknak, a múlt héten távozott a bank kockázati vezérigazgató-helyettese, Amy Woods Brinkley és az igazgatóság több tagja. A bank egyébként a szükséges tőkéből 9,5 milliárd dollárnyit elsőbbségi részvények közönségessé való átalakításával szed össze, de más hitelintézetek, például a Citigroup is alkalmazzák ezt a technikát: összesen mintegy 15,4 milliárd dollár tőke „teremtődik” így – írja a Bloomberg hírügynökség. Ez a módszer azonban valójában nem javít a bankok tőkehelyzetén. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.