BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A lakáshitel helyett a lízing lehet a sláger

Az állami támogatások eltörlése a korábbinál népszerűbbé teheti az ingatlanlízinget

„A pénzügyi válság és a lakástámogatási rendszer átalakításának hatására a jelzáloghitelek mellett az ingatlanlízing-konstrukciók is egyre népszerűbbé válnak” – mondta Sztanó Imre, az Erste Bank lakossági üzletágának vezetője tegnap a cégcsoport sajtótájékoztatóján. (Az ingatlanlízinget egyébként a lakáshitelpiachoz hasonlóan megviselte a válság: az idei első negyedévben a lízingszövetség adatai szerint mindössze 16,8 milliárd forintot tett ki az ingatlanlízing keretében finanszírozott összeg, vagyis egy év alatt csaknem 60 százalékos volt a visszaesés.)

A sajtóeseményen egyúttal bejelentették, hogy megalakult az Erste Lakáslízing Zrt., amely az Erste Ingatlanlízinggel együtt teljes körű ingatlanlízing-szolgáltatást képes nyújtani magánszemélyeknek, mikrovállalkozásoknak és egyéni vállalkozóknak is.

A lakáslízing egyik hátulütője az volt a hitellel szemben, hogy a lízingbe vevők nem igényelhettek bizonyos állami támogatásokat, például a szocpolt, illetve a félszocpolt – ezek azonban júliustól megszűntek, így a lízing versenyhátránya is csökkent. Sőt az új és használt lakás vásárlására egyaránt igénybe vehető konstrukciók bizonyos esetekben akár kedvezőbb kondíciókkal is elérhetők, mint a jelzáloghitelek – emelte ki Várkonyi Csaba, az Erste Ingatlanlízing Zrt. vezérigazgatója.

Vállalkozások esetében – ahol a finanszírozás mértéke a vételár 60-80 százaléka lehet – az ingatlanlízingnek számos számviteli és adózási előnye is van. A lízingelt ingatlan után a fizetett kamat 40 százalékáig (legfeljebb 6 millió forintig) a cég társaságiadó-kedvezményt vehet igénybe. Másrészt új építésű lakásnál a finanszírozott összeg áfatartalmát kamatmentesen, a futamidő teljes tartama alatt elosztva, a havi lízingdíjban kell megfizetni.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.