BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lengyelország és Bulgária még idén belépne az ERM II-be

Az év második felében Lengyelország és Bulgária is csatlakozhat az euróövezet előszobájának számító ERM II árfolyamrendszerhez – derült ki a tegnapi nyilatkozatokból.

A devizapiacot alaposan megmozgatták a bejelentések, tegnap lapzártáig a zloty árfolyama 1,3 százalékkal erősödött az euróhoz képest, miközben a forint 1,1, a cseh korona pedig 0,3 százalékkal drágult az uniós fizetőeszközzel szemben.

Jacek Rostowski lengyel pénzügyminiszter egy lapinterjúban úgy fogalmazott: „Az ERM II-be való belépéshez magunk számára megszabott feltétel – az árfolyam-stabilitás – valószínűleg teljesülni fog 2009 második felében.”

Varsó eredetileg 2012-re tűzte ki az euróbevezetés céldátumát, de nemrég kormányzati illetékesek jelezték, hogy a gazdasági válság miatt késhet a program. Rostowski mostani nyilatkozata sem jelent feltétlenül gyorsítást, hiszen csak lehetőségről, nem konkrét tervekről beszélt. Ráadásul azt is hozzátette, hogy a lengyel államadósság szintje az idén meghaladhatja a GDP 55 vagy 60 százalékát, ami sértené a maastrichti kritériumokat.

Bulgáriában viszont az éppen formálódó jobbközép kormány eltökéltnek tűnik az iránt, hogy az idén novemberben benyújtja az ERM II árfolyam-mechanizmushoz való csatlakozási kérelmét. A pénzügyi tárca várományosa, Simeon Djankov azt is közölte, hogy az egységes valuta bevezetéséig fenntartják a jelenlegi, euróhoz rögzített árfolyamot.

Hosszabb távon is kedvező lenne nemcsak Lengyelországnak, hanem az egész kelet-közép-európai régiónak is, ha a lengyelek csatlakoznának az ERM II rendszerhez – véli Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője. Azonban kétséges, hogy a lengyeleket még az idén befogadják az ERM II-be.

A lengyel pénzügyminiszter bejelentésének hosszabb távú hatása a következő hónapok kapcsolódó gazdaságpolitikai döntéseitől, azaz a tényleges elkötelezettségtől függ. Igaz ugyan, hogy a csatlakozásnak nincsenek formális kritériumai, de a lengyel gazdaság is a válság nyomása alatt van, jelenleg is zajlik a költségvetés rendbetétele, ráadásul meg kellett duplázni az idei deficitcélt az országban. Továbbá a zloty volatilitása sem mérséklődött még eléggé ahhoz, hogy nyugodtan vállalhassa a lengyel jegybank és az Európai Központi Bank az ERM II-ben felállított sávrendszer védelmét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.