BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Hosszú távon az ingatlanfejlesztés nagyon ígéretes lehetőség."

Generali Alapkezelő: az infrastrukturális szektor és az ingatlanfejlesztők felülteljesítők lehetnek 2009-ben

„Az év utolsó harmadában az infrastrukturális szektor felülteljesítő lehet a globális részvénypiacokon, hiszen az ilyen típusú beruházások időhorizontja hosszabb, így a szektorban tevékenykedő vállalatok cash-flow-termelő képessége a – javarészt kormányzati – megrendeléseknek köszönhetően, hosszú távon biztosított.” - emeli ki mai elemzésében Pillár Zsolt, a Generali Alapkezelő befektetési igazgatója.

A szakember hozzáteszi: „Szintén ígéretes befektetéseket találhatunk hosszabb távon az ingatlanszektorban is, amely, bár nagyon lassan áll talpra, reprezentánsai rendkívül alulértékeltek és az egyes cégek részvényeinek likviditása is olyannyira alacsony, hogy amint erősödik a befektetők kockázatvállalási hajlandósága, s megmozdulnak ebben a szektorban is, akkor ez erős árfolyam-felhajtó erőt kell, hogy jelentsen majd.”

Az ingatlanszektor teljesítménye kapcsán a Generali Alapkezelő befektetési igazgatója kifejti: „A többek között osztrák, cseh, orosz és izraeli, összesen több mint negyven, ingatlanszektorban működő cég teljesítményét leképező Unicredit Real Estate Index 2007 júniusa és idén március között, 92%-os esést produkált, azaz gyakorlatilag az egész szektornak csődárazása volt.

Az elmúlt közel fél év során azonban, 118%-ot emelkedett az index értéke, s bár még nagyon messze van a válság előtti szinttől, az optimista piaci hangulat eredményeként, kezdenek visszatérni a befektetetők ebbe a szektorba is. A szektort jellemző emelkedő trendet tükrözi a globális és a regionális infrastruktúra- és ingatlanszektorban érdekelt vállalatok teljesítményéből részesedést kínáló Generali Infrastrukturális Részvényalap teljesítménye is, amely tavaly júliusi bevezetése óta összesen 14,59%-os hozamot biztosított a befektetőknek, 2009. évi nominális hozama pedig meghaladt a 38%-ot. Továbbra is arra számítunk, hogy a globális pénzügyi válságot túlélő cégek papírjaiban komoly potenciál lesz egy felívelő szakaszban.” 

Pillár Zsolt ígéretes befektetéséként emeli ki a Generali Infrastrukturális Részvényalap portfóliójában 11%-os súlyt képviselő, stabil finanszírozási háttérrel rendelkező osztrák Immoeast, valamint Immofinanz ingatlanfejlesztő papírjait, érdemes odafigyelni ugyanakkor a július közepe óta 90%-os részvényárfolyam-növekedést produkáló Orco, illetve a cseh ingatlanszektorban működő ECM papírjaira is.

A szakember azonban óvatosságra int az ingatlanszektorban történő befektetésekkel kapcsolatban: „A szektor sérülékenysége továbbra is hordoz magában veszélyeket, hiszen negatív irányú tőzsdei mozgások esetén, nagyon könnyen és gyorsan megtörhet az ingatlanfejlesztők papírjaiba történő befektetések volumene, és így a részvények alacsony likviditása miatt, csak nehezen, esetleg jelentős árfolyam-veszteséggel lehet lezárni a pozíciókat.”

„Rövidebb távon a kockázatkerülőbb befektetők számára az infrastrukturális szektor reprezentánsainak papírjai ajánlhatók, mivel ezen cégeket a kormányzati gazdaságélénkítő csomagok közvetetten, vagy közvetlenül segítik, így cash-flow termelő képességük hosszú távon biztosított. A szektorból érdemes figyelemmel kísérni a szállítási kapacitásokat megnövelő konténereket gyártó China Merchants Holding papírjait – amelyek árfolyama idén január óta 83%-kal emelkedett –, illetve a brazil piacról a CEMIG áramszolgáltató, valamint az energiaszektor számára csővezetékeket gyártó Tenaris részvényeit.

Utóbbi két cég defenzív stratégia esetén lehet jó választás: az elmúlt időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy a brazil részvénypiac negatív piaci hangulat esetén védettebb, s a dél-amerikai ország gazdasága is kevésbé érintett a válságban, így a piacok is gyorsabban és könnyebben emelkednek egy felfelé ívelő trend esetén.” – hívja fel a figyelmet a Generali Alapkezelő befektetési igazgatója.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.