BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lehet-e korlátozni a bankárjuttatásokat?

Nincs egyszerű helyzetben a londoni pénzpiaci felügyelet (FSA), amely új szabályozásával drasztikusan megszigorítaná a bónuszfizetés feltételeit a bankoknál. A brit főváros pénzügyi központja, a City komoly fenntartásokkal fogadta az FSA javaslatait, arra hivatkozva, hogy azok aláaknázhatják Nagy-Britannia nemzetközi versenyképességét, megtépáznák London pénzügyi központ szerepét, és arra késztetnék a legjobb alkalmazottakat, hogy máshol – például Zürichben vagy Dubaiban – nézzenek munka után.

A felügyelet szerdán nyilvánosságra hozott új kódexével elsősorban azt szeretné elérni, hogy a bankoknál az alkalmazottak díjazását szorosabban kapcsolják össze a kockázatokkal. „Az FSA új irányelvei azt célozzák, hogy a bankok tanácsai meg tudják akadályozni a menedzsmenteket abban, hogy olyan kompenzációs politikákat vezessenek be, amelyek a betétesek érdekeit alárendelik az alkalmazottak érdekeinek” – sommázta az új szabályozást a szerdai Financial Timesban megjelent írásában Hector Sants, a felügyelet vezérigazgatója. Ugyanakkor azt is értésre adta, hogy a felügyelet szigorú pénzpiaci kódexének kizárólag akkor van értelme, ha annak szabályait nemcsak Nagy-Britanniában alkalmazzák, hanem másutt is.

Az FSA kemény fellépésének előzményeihez tartozik, hogy a szigetországban sokan bírálják a pénzügyi felügyeletet lazasága miatt, amely a pénzügyi válság kirobbanásának egyik oka volt. A brit konzervatívok ezért azzal fenyegették meg a szervezetet, hogy hatalomra kerülésük esetén megszüntetnék az FSA-t, és a jelenlegi jogosítványait a Bank of England kezébe adnák vissza (VG, július 21., 4. oldal). FT.com, guardian.co.uk

Nézeteltérés

Pénzpiaci elemzők szerint bonyolítja a helyzetet, hogy a többi felügyelet világszerte nem sorakozott föl az FSA mögé.

A szabályozás ügyében jóval kisebb az egyetértés, mint korábban várták.

A szabályozás ügyében jóval kisebb az egyetértés, mint korábban várták.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.