BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tizenötmilliós bírságot kapott a PSZÁF-tól a K&H

A bank szabálytalanul nyitott folyószámlát egyik ügyfelének annak tudta nélkül - állapította meg a pénzügyi felügyelet.

Tizenötmillió forintos bírságot szabott ki a K&H Bankra a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) – áll a nemrég kinevezett felügyeleti elnök, Farkas Ádám által aláírt határozatban. A PSZÁF egy bejelentés alapján indított vizsgálat során talált szabálytalanságokat a hitelintézetnél. A felügyelet a bírság mellett kötelezte a bankot a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény rendelkezéseinek betartására is.

A panaszos ügyfél 2008. november 18-án tett bejelentést a felügyeletnél a K&H ellen, kifogásolva annak eljárást. A PSZÁF a bejelentési eljárást 2009. április 7-én lezárta, és felügyeleti ellenőrzést indított a banknál. A vizsgálat célja annak megállapítása volt, hogy a K&H a forint folyószámla megnyitása során a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően járt-e el.

A bank értékpapírszámla-vezető rendszere meghibásodott, így a bejelentő nem tudott személyesen megbízást adni az euró alapú befektetésének értékesítésére. Az ügyfél ezért meghatalmazást adott az értékpapírok eladására. Az eljáró munkatársa az értékpapírok eladásakor a forintra történő konverzió elvégzése előtt észlelte, hogy az ügyfélnek nem rendelkezik aktív forint folyószámlával, ezért előzetes kérelem nélkül a fent megnevezett számú forint folyószámlát szabálytalanul megnyitotta a kliens részére, majd ugyanezt a számlát 2008. december 9-én lezárta.

A rendelkezésre álló dokumentumok alapján megállapítható, hogy az adott fent megnevezett forint folyószámla megnyitása során a bank nem a tőle az adott helyzetben elvárható, vonatkozó belső utasításokban és eljárási rendekben meghatározottaknak megfelelő gondossággal járt el és megsértette a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló törvényben szereplő pénzügyi és kiegészítő pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.