BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Aligha tart ki év végéig az árupiaci rali

Csúcs közelébe drágultak a legfontosabb árupiaci termékek hétfőn, de elemzők szerint időleges lehet a rali a kőolaj és a nemesfémek esetében, azt ugyanis a részvénypiaci jókedv és a gyenge dollár hajtja, semmint javulás a piaci fundamentumokban. Érik a korrekció –mondják sokan, mégis a következő napokban lehet még hova kapaszkodni.

Második napja emelkedik az energiahordozó jegyzése, hétfőn 0,7 százalékot drágult az amerikai könnyűolaj: 68,48 dollárra, míg az északi tengeri brent hordójáért közel egy százalékkal kértek többet, mint múlt héten: 67,40 dollárt.

A piaci jókedvet több tényező is segíti: egyfelől a világ vezető gazdaságait tömörítő G20-ak pénzügyi stabilitásról hozott döntései miatt emelkednek világszerte a részvény indexek, másfelől a vezető kőolaj kitermelők várhatóan nem csökkentik tovább a felszínre hozott energiahordozó mennyiségét. Szerdán tartja Bécsben rendes ülését az OPEC, a Bloomberg hírügynökség által megkérdezett 26 elemző mindegyike a kitermelt mennyiség tartását jósolja a döntéshozóktól.

„Tudjuk, hogy az OPEC nem csökkent, a kérdés az, hogy a piac hogyan értékel majd” – véli Eugen Weinberg, a Commerzbank vezető elemzője. Az árat támogatja a gyenge dollár és a részvénypiaci emelkedés – teszi hozzá Weinberg – ugyanis az amerikai deviza gyengülése miatt kényszerülnek védekezni az infláció ellen a befektetők. A zöldhasú ma 0,4 százalékot veszített értékéből az euróval szemben.

Az augusztus végi szintről esett vissza a kőolaj ára, 25-én még 75 dollárba került egy hordó west texas intermediate, míg a brent a legjelentősebb heti árzuhanását tudja maga a múlt héttel: 8,2 százalékot csökkent az árfolyama.

Nem a fizikai kereslet, hanem a piaci hangulat hajtja fel a nemesfémek árfolyamát. Az arany unciája ma 0,4 százalékot drágult 994,95 dollárra. Elemzők szerint várhatóan átlépi az 1000 dolláros határt az arany, de csak időlegesen lesz képes az e fölötti régióban tartózkodni, egy jelentősebb korrekció elkerülhetetlen. Jelenleg 3,7 százalékkal marad alatta az arany árfolyama a tavaly márciusi historikus, 1032,70 dolláros szintnek.

„Az áremelkedést spekulatív erők vezérlik, az arany ideiglenesen átlépheti az 1000 dolláros határt, de ahhoz elégtelenek a fundamentumok, hogy tartósan e fölött tartsák a jegyzést – mondja Weinberg.

„A piaci hangulat kedvező, amelyet makro adatok is támogatnak, az inflációs várakozás például ideális az arany számára, de a fizikai kereslet elmarad” – véli Andrey Kryuchenkov, a VTB Capital londoni szakértője. Amint megjön a kockázati étvágy s a piac lehorgonyoz a negyedik negyedévben, az arany fájdalmas korrekciót fog megélni – teszi hozzá Krychenkov.

Az arany idén 13 százalékot drágult, csak a múlt héten 4,1 százalékot (amely április óta a legnagyobb heti emelkedés volt). Jelentősebb mértékű drágulást élt meg az ezüst, amelynek ára idén 43 százalékkal ment fel: 16,3638 dollárra unciánként. Más nemesfémek is drágultak ma: a platina 0,6 százalékot 1262,50 dollárra unciánként, míg a palládium 0,4 százalékot 293,75 dollárra unciánként.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.