BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bajnai: Több szigor kell

Sok áldozatot kíván, de a benne foglaltnál több szigorra nem lesz szükség – mondta Bajnai Gordon a 2010-es költségvetésről.

A kormány által a múlt pénteken a parlamentnek benyújtott büdzsé, illetve a kabinet költségvetési politikája már tegnap, az Országgyűlés első őszi ülésnapján vitákat generált a napirend előtti felszólalásokban.

A miniszterelnök arról beszélt, ha a kormány jól teszi a dolgát, a jövő évi lehet az utolsó válságkezelő költségvetés. A büdzsé ugyan mindenkitől áldozatokat vár, ugyanakkor nem lesz szükség annál nagyobb szigorra. A kormányfő úgy látja, szigorú ugyan a 2010-es költségvetés, de fedezetet biztosít az adócsökkentésre, megteremti a gazdasági egyensúlyt, és lesz lehetőség a munkahelyteremtésre is.

Bajnai számokkal támasztotta alá a jövő évi büdzsé néhány fontosabb elemét: 111 milliárd forint jut európai uniós forrásból a kis- és közepes vállalkozások célzott támogatására, hazai és EU-s pénzekből pedig 83 milliárd a kutatás-fejlesztésre. A kormány eredményeinek bemutatásakor ugyancsak számsorokat hívott segítségül a kormányfő.

Az idén összesen 46 milliárdot fordítottak munkahelymegőrzésre, ennek az lett az eredménye, hogy az állami támogatások segítségével 70 ezer munkahelyet sikerült megtartani. Nőtt az építőipar teljesítménye: júniusban 16 százalékkal, továbbá harmadára csökkent az ország csődkockázati mutatója, és háromszorosan túljegyezték a magyar kötvénykibocsátást.

Ezekkel a számokkal szállt vitába Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője, úgyszintén számokat említve. Kifogásolta a magas államadósságot, ami állampolgáronként 2 millió forintra rúg, kritizálta, hogy 41 ezer forintot venne el a kormány gyermekenként az ingyenes étkeztetés támogatásából.

Magas a munkanélküliség is: 558 ezer regisztrált munkanélküli van, az infláció pedig megugrott. Az MSZP részéről Mesterházy Attila frakcióvezető kapcsolódott be a vitába. A büdzsét baloldali karakterűnek nevezte, mivel többek között a szociális krízisalappal segítséget nyújt a válság által leginkább érintett szegény családoknak.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.