BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Befektetők, vigyázat! - Óvatosságra int a Generali

Bár az általánosan elfogadott szakértői vélemények alapján talán már vége a recessziónak, a hosszú távú potenciális növekedési pályához történő visszatérésre még jó ideig, valószínűleg évekig várniuk kell a szereplőknek.

A hihetetlen szárnyalást követően a legtöbb részvénypiac immár a 2003-2007 közötti – akkor jelentős gazdasági növekedés által támogatott – értékeltségi szintek mellett, túlvett tartományban mozog, de a profitkilátások vizibilitása – a bizonytalan időtartamú világgazdasági felépülés miatt – még mindig nagyon alacsony. – hívja fel a figyelmet mai elemzésében Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzsere.

„Miközben a V-alakú gazdasági felépülés víziója még mindig él, a meglévő és még mindig látható kockázatokkal egyelőre nem foglalkoznak a befektetők. A piac normál, ciklikus gazdasági felépülést áraz, de nem veszi figyelembe, hogy a válságot megelőző esztendőkben kialakult pénzügyi és ingatlanbuborék eltorzította a globális gazdaság szerkezetét: az olcsó hitelek és a mesterségesen felfújt eszközárak túlburjánzó iparágakhoz és globális egyensúlytalansághoz, összességében strukturális problémákhoz vezettek.” – emeli ki Pallag

Az idei évet jellemző deflációs környezet után jövőre már az inflációs problémák (és annak megoldási módjai) kerülhetnek a figyelem középpontjába.” – mondja a Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzsere.

A következő időszaknak arról kell szólnia, hogy a jegybankok felismerik a likviditási buborék veszélyeit, de elképzelhető, hogy jövőre megoldhatatlan dilemmával szembesülnek, ha egyszerre kell menedzselniük a vártnál gyengébb növekedési és a vártnál erőteljesebb inflációs kockázatokat.

A jelenlegi környezetben igen óvatos befektetői magatartást tartunk indokoltnak, arra számítunk, hogy bár még egy ideig emelkedő trendben maradhatnak az árfolyamok, inkább előbb, mint utóbb növekszik majd a piacok volatilitása. Az elmúlt hónapokban vásárló befektetők döntő többsége már komoly nyereséget tud realizálni, részben emiatt egy-egy újabb, a várakozásokhoz képest csalódást jelentő információ napvilágra kerülése még az eddigieknél is erőteljesebb kilengésekhez vezethet az árfolyamokban.

A piacot az a remény támogatja, hogy a stimulusok és likviditásfokozó intézkedések segítségével a stabilizálódás után megkezdődik a fenntartható reálgazdasági élénkülés. Várakozásaink szerint ebben csalódnak majd a befektetők, így az év vége felé vagy 2010 elején alapvető változás áll be a globális piaci hangulatban. Javaslatunk szerint a piaci szereplőknek érdemes lehet az abszolút hozamú befektetések felé fordulniuk. – foglalja össze várakozásait a Generali Alapkezelő portfólió menedzsere.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.