BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bónuszok: ugyanoda fogunk keveredni, ahol a part szakad

A hétvégén számos nyilatkozat látott napvilágot arról, hogy az Unió vezetői szigorúbb álláspontot képviselnek a banki javadalmazások terén, és ha az amerikaiak nem is akarják csökkenteni a bónuszok nagyságát, Európában akkor is belenyúlnak a rendszerbe – írja a Cashline.

A fent említett kérdés egyik sok vitát kiváltó napirendje lehet a hétvégi G20-as csúcstalálkozónak, ahol az amerikaiak álláspontja mögött is elég egyértelmű érvek állnak (a színfalak mögött).

A válságból az amerikai bankok elég jól kerültek ki, akik eddig erősek voltak, azok hatékony kormányzati segítséggel még erősebbé váltak (gondoljunk csak a Goldman Sachs-ra), domináns piaci szereplőként tündökölnek. Ezen pozíciójukat nyilván azzal is be akarják betonozni, hogy a legjobb embereiket próbálják minél jobban magunknál tartani, így ha Európában csökkenteni akarják a bónuszokat, akkor kisebb lesz a csábítás cégváltásra.

Az egészben csak az a pláne, hogy így továbbra is kiemelkedően lesz díjazva a kockázatvállalás, amivel megint ugyanoda fogunk keveredni, ahol a part szakad: tőkeáttétellel finanszírozott pozíciók felhalmozódása a minél nagyobb profit érdekében, ami óriási pánikot kelthet majd, amikor megindul azok leépítése és sokan akarnak megszabadulni a különféle pozícióktól.

Újra megmérettetnek az amerikai állampapírok! A héten újabb rekord nagyságú kötvénykibocsátással rukkol elő az USA, összesen 112 milliárd dollár értékben terveznek értékesíteni a különféle lejáratokból. Az elmúlt hetekben hozamcsökkenést lehetett látni, ami nagyban köszönhető az egyre nagyobb külföldi vételeknek.

Úgy tűnik, valamelyest csökkentek a külföldiek körében az inflációval kapcsolatos aggodalmak, bár sok esetben csak egyfajta fedezési technikáról beszélhetünk, hisz sok esetben a meglévő dollártartalékok értékének erodálódása miatt vesznek amerikai állampapírokat. A statisztikák szerint a nem amerikai befektetők az idén kibocsátott kb. 1 400 milliárd dollárnyi amerikai állampapír 43,1 százalékát jegyezték le, jóval többet, mint tavaly ilyenkor (akkor 27,1 százalékot tett ki ez az érték). Kína is újra a vételi oldalt erősítette a júniusi eladások után, jelenleg 800 milliárd dollár értékben tart amerikai állampapírokat, de nem is nagyon van más alternatívája.

Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy azért is áramolhat állampapírokba a pénz, mivel egyre többen gondolhatják azt, hogy korrekcióra van szükség a részvénypiacokon, így sok esetben pont az állampapírok jelenthetnek menedéket a tőkének.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.