BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Karantén Zalában! Már égetik a kaptárokat, a méheket, lépet

A méhek megbetegedése miatt Zala megye tizenhét településén rendeltek el karantént, így mézet és méhészettel kapcsolatos anyagokat ezekre a területekre nem lehet sem bevinni, sem kihozni - írta szerdai számában a Zalai Hírlap.

Az úgynevezett nyúlós költésrothadásos megbetegedést eddig Nagykanizsa, Keszthely és Zalaegerszeg térségében regisztrálták - nyilatkozta a lapnak Kardeván Endre, megyei főállatorvos.

A méhészetekben a fertőzési gócokat úgy szüntetik meg, hogy a megfertőződött kaptárokat, a méheket, lépet és a kereteket elégetik, a mézet pedig megsemmisítik.

Fendrik Péter megyei szaktanácsadó tájékoztatása szerint a betegség az emberre nem jelent veszélyt, a fertőzött kaptárokból származó méz akár fogyasztható is lenne.

A nyúlós költésrothadásos megbetegedést egy spórás baktérium okozza, aminek hatására az elpusztított álca, lárva teste elfolyósodik, nyúlós lesz.

A baktériumnak rendkívül nagy a tűrőképessége, 100-120 Celsius fokos hőmérséklet kell az elpusztításához. Ha nem sikerül megsemmisíteni, akár 30 évig is elvegetál és aztán is képes megfertőzni a méheket - olvasható a napilapban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.