BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kitört az új influenza járvány egy csepeli iskolában

Új típusú influenza vírusát mutatták ki négy betegnél azok közül, akiknek mintáit a csepeli Adu-iskolából vitték be az Országos Epidemiológiai Központba

Az iskolában több, mint 110 gyerek lázasodott be ma rövid idő alatt. Falus Ferenc az MR1-Kossuth Rádióban elmondta, nyolc mintát küldtek be az intézményből - felnőttekét és gyerekekét - ebből négy negatív, négy pozitív lett.

Valószínűleg a pár napja tartott évnyitón terjedt el a gyerekek között a kór - tette hozzá. Az egész iskolát fertőtlenítették ma Csepelen. A tisztőorvos szerint kerülni kell a közvetlen érintkezés veszélyét, de felhívta a figyelmet arra, hogy például New Yorkban a lakók tíz százaléka már átesett a betegségen.

A miniszter nemrég egyébként minden iskolába eljuttatta a megelőzéshez szükséges intézkedésekről szóló dokumentumot - tette hozzá Falus Ferenc.

A tegnap megbetegedett huszonkét gyerek közül tízet véletlenszerűen hívtak fel telefonon. Közülük csak heten voltak ma délután betegek, és attól a héttől, aki beteg volt, kérték, hogy mintát vehessünk tőlük, és ezek kerültek be a laboratóriumba. A további teendő az, hogy aki beteg, az maradjon otthon, ne menjen közösségbe, és lehetőleg minél kevesebb emberrel találkozzon - jelentette ki Falus Ferenc. Hétfőn, aki teljesen egészséges - tanár is, gyerek is - nyugodtan mehet az iskolába, de csak az egészségesek és a teljesen tünetmentesek.

Polgár György, a csepeli önkormányzat kommunikációs főtanácsadója az MR1-Kossuth Rádióban elmondta, az önkormányzat péntek délután szerzett tudomást az esetekről, a kerületben lakóknak az információja alapján, másrészt pedig az iskolából érkező hírek alapján. Csütörtökön reggel, amikor megérkeztek a diákok, először tíz-tizenöten jelentkeztek azzal, hogy úgy érzik, lázasak.

Azt mondták nekik, hogy menjenek haza, de úgy, hogy azonnal forduljanak a házi orvosukhoz. Közben újabb és újabb gyerekek érkeztek a tanárokhoz és az iskola vezetőihez - közölte. Ekkor látták azt, hogy ez egy szélesebb körben létező betegség. Ma ennek a mintegy 500 főnyi tanulónak csak egyharmada jelent meg az iskolában. A pénteki napot azzal kezdték, hogy teljes fertőtlenítést végeztek. Gyakorlatilag az ajtókilincstől kezdve a világítóberendezéseken keresztül egészen a számítógépek klaviatúrájáig, mindent fertőtlenítettek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.