BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyaráznak: mit miért tettek a bankok, a GVH és a kártyatársaságok

Összesen 1,9 milliárd forintra bírságolt meg hét bankot, valamint a Visa és a MasterCard kártyatársaságot a Gazdasági Versenyhivatal. Az indok: a magyar bankok a Visa és a MasterCard kártyákra egyaránt érvényes, mindkét cég esetében azonos mértékű bankközi jutalékot állapítottak meg, ez alkalmas a piaci verseny korlátozására.

A GVH a kártyatársaságok magatartását is jogsértőnek minősítette, mert lehetővé tették, hogy a bankok versenykorlátozó megállapodást kössenek. A megállapodáshoz utólag csatlakozó pénzintézetek esetében csak jogsértést állapított meg a hivatal.

A vizsgálat tárgyát képező bankközi jutalék a bankkártyát kibocsátó, illetve az azt elfogadó hitelintézeteknek, valamint a kártyatársaságoknak a bankkártyás fizetéseknél felmerülő költségeit fedezi, egyidejűleg biztosítja, hogy a vásárlás során a kártyahasználat a fogyasztó számára ingyenes legyen, ez egyértelműen a fogyasztók érdekeit szolgálta és szolgálja. Így reagált közös közleményben a CIB kivételével az érintett további hat bank.



Ennek a jutaléknak az alkalmazása a legtöbb európai országra és a világ számos más pontján is jellemző – emlékeztet a közlemény, rámutatva: ez a költségelem nagyban hozzájárult ahhoz, hogy kiszámítható piaci viszonyok között a magyarországi bankok az elmúlt másfél évtizedben világszínvonalú, megbízhatóan működő bankkártyarendszert alakítottak ki.

A hitelintézetek jóhiszeműen jártak el, együttműködésük mindvégig nyilvános volt, azt a Magyar Nemzeti Bank tudtával és közreműködésével végezték.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.