BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óvatosan érdemes részvényeket venni

Az elmúlt egy hónapban is rendesen lehetett keresni a hazai részvényekkel: augusztus eleje óta a BUX index majdnem kilenc százalékkal emelkedett, és a nagyobb részvények egy – az Egis – kivételével pluszban zártak.

Az elemzők ugyanakkor már meglehetősen óvatosan nyilatkoznak a további kilátásokról. A magyar piacot ugyanis véleményük szerint egyértelműen a jó nemzetközi hangulat rántja magával, és az árfolyam-emelkedésekben vajmi kevés szerep jut a cégek – egyébként nem rossz - fundamentumainak.

Az elemzők által adott célárak és besorolások alapján nem tűnnek teljesen alaptalannak az óvatosságra intő hangok. Bár az egy éves időtávra kalkulált fair értékek szép lassan kúsznak felfelé, a nagyobb hazai papíroknál tényleg csak egy-két olyan célárat találni, amely magasabb a jelenleginél.

Az is igaz viszont, hogy a magyar papírokat figyelő elemzők még nagyon ritkán adnak „eladás” ajánlást, szinte minden papírnál döntő többségben van a tartási, vagy egyéb köztes álláspontra biztató javallat, és még viszonylag nagy számban találni vételi iránymutatást is.
Ennek ellenére venni már tényleg csak nagyon óvatosan érdemes a hazai papírokat, mert bár – amint az majd kitűnik – még mindig vannak kiugró célárak a piacon, egyáltalán nem ezek alkotják a többséget.
A kisbefektetők által leginkább kedvelt OTP-t figyelő, 23 szakember közül heten ajánlják vételre a nagyobbik hazai bankpapírt, és ketten javasolnak eladást. A legmagasabb célárat a péntek este éppen 5 ezer forint alatt forgó részvényre a Nomura tartja érvényben, náluk momentán 5800 forint ez az érték.

A nagyobbik gyógyszerpapírt, a Richtert figyelő 13 elemzőből csak egy adná el, 3 viszont venné a részvényt. A legjobb célárak itt is figyelemre méltók: az UBS 45 ezer, a Deutsche Bank elemzője pedig 44 ezer forintnál lőtte be legutóbb a fair értéket, ami jelentősen magasabb a péntek esti, 36500 forint környéki árfolyamnál.

Az MTelekomnál öt vételi ajánlással két eladási áll szemben, és a legmagasabb célár – az ING-é – megközelíti az ezer forintot. A Mol-ra adott céláraknál viszont jóval kisebb a szóródás, hiszen a fölső értéknek a Deutsche Bank szakértője által előirányzott 17500 forint számít, igaz, az olajpapírnál is 5 vételi ajánlat áll 2 eladásival szemben.

Az elmúlt egy hónap teljesítménye alapján ugyanakkor egyértelműen a kisebbik hazai bankpapír, az FHB viszi a prímet , hiszen a záró árát az elmúlt 14 kereskedési nap alatt folyamatosan sikerült ezer forint fölött tartani, s a jelenlegi 1135 forintos kurzus havi szinten több mint 35 százalékos emelkedést tükröz. (A nagyobbik banki részvény, az OTP is a BUX egészénél nagyobb, 11,4 százalékos emelkedést produkált, ám az ötezer forint feletti záróárra még mindig várni kell.)




Messze az elvárható feletti, 16,7 százalékos emelkedést hozott össze egy hónap alatt az MTelekom is, amely immár 800 forint közelében várta a mai kereskedési napot. Az elmúlt egy hónapban Rába teljesítménye volt még nagyon figyelemre méltó, a 730 forintos pénteki kurzus 14,6 százalékkal magasabb az augusztus elejinél.

Árfolyamváltozások
(hazai részvényeknél, záró, százalék)
2009. augusztus 11.-2009. szeptember 11.
Forrás: BÉT

FHB                  35,28
MTelekom         16,69
Rába                14,59
OTP                  11,40
Mol                     9,02
Richter                0,44
Egis                  -8,08

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.