BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Piacbefolyásoló adatok jönnek a KSH-tól: GDP és ipari termelés

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma közli az ipari termelés júliusi előzetes számait, illetve teszi közzé a bruttó hazai termék (GDP) 2009. II. negyedéves adatait.

A KSH szerint az ipari termelés 2009. júniusában 18,8 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezett a kiigazítatlan indexszel. A termelés volumene az év első hat hónapjában 22,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában.

Az ipari termelés 2008. júliusában munkanaphatástól megtisztítva 1,8 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, míg korrekciók nélkül 0,6 százalékkal emelkedett. A termelés volumene tavaly az első hét hónapban 4,9 százalékkal magasabb volt az előző év azonos időszakinál.

A statisztikai hivatal augusztusban közölt előzetes adatai alapján a GDP az idei év második negyedévében 7,6 százalékkal, a naptárhatást figyelembe véve 7,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A KSH ugyanakkor közölte, hogy a becslés korlátozott információs bázisra épül, így a végleges adatok a gyorsbecslésben közöltektől eltérhetnek.

A Reuters által megkérdezett elemzők korábban 7,1 százalékos csökkenést vártak 2009 második negyedévében. Azaz az előzetes adatokon nyugvó GDP-csökkenés valamelyest meghaladta az elemzői várakozásokat.

A GDP 2009. I. negyedévében - naptári hatás kiszűrésével - 6,1 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban, a kiigazítatlan adat szerint a GDP 6,7 százalékkal esett vissza.

A nemzeti össztermék 2008. II. negyedévében 2 százalékkal nőtt a felhasználói és termelési oldalra vonatkozó részletes adatok alapján, a naptári hatás kiszűrésével és kiszűrése nélkül egyaránt. A GDP 2007 II. negyedévében kiigazítás nélkül és a naptári hatás kiszűrésével is egyaránt 1,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A magyar gazdaság teljesítménye 2008-ban 0,5 százalékkal bővült. A bruttó hazai termék értéke folyó áron elérte a 26.470 milliárd forintot, ami egy főre vetítve 2 millió 637 ezer forintot jelent.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.