BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zéró összegű spekulációs játszmák – Az ENSZ közbelépne

A pénzpiacok megregulázása mellett száll síkra idei éves jelentésében az ENSZ kereskedelmi és fejlesztési ügyekre szakosodott szervezete, az UNCTAD.

A világszervezet közgazdászai leszögezik: a válságot az idézte elő, hogy a pénzügyi szektor felülkerekedett a gazdaság valódi értéket előállító termelőágazatain, és ezt a túlsúlyt a szabad piacok hatékonyságával kapcsolatos eufória tette lehetővé.

Ez az eufória azután túlzott deregulációhoz és a kockázatok alábecsüléséhez vezetett a válság előtti években, amelyet meg lehetett volna előzni, ha a pénzügyi szektort érintő politikát inkább pragmatikus, mint ideológiai alapon alakítják.

A pénzügyi szféra túlsúlya különösen jól tetten érhető a nyersanyagpiacokon. A spekulációs célú befektetések által mozgatott árak egyre jobban elszakadtak a valós keresleti-kínálati viszonyoktól, sok esetben lehetetlenné téve a fejlődő országok számára a védekezést az árkockázatokkal szemben.

Ez pedig igen súlyos probléma, hiszen a becslések szerint 2006 óta mintegy 109–126 millió ember süllyedt a szegénységi küszöb alá a magas élelmiszerárak miatt. A jövőre nézve az UNCTAD egy olyan szabályozási rendszer kialakítását javasolja, amely különbséget tesz a termelő beruházásokat finanszírozó pénzügyi szolgáltatások és a zéró öszszegű játszmák spekulációs „fogadásai” között.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.