BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Equilor: Ne tévesszen meg a kedvező GDP-adat!

Az amerikai Kereskedelmi Minisztérium közép-európai idő szerint 13:30-kor tette közzé a harmadik negyedéves GDP előzetes adatát. A szaktárca által kiadott statisztika szerint az Egyesült Államok bruttó hazai összterméke a 2009. júliustól szeptemberig tartó periódusban már 3,5 százalékkal nőtt a megelőző negyedév 0,7 százalékos visszaesésével szemben.

Az egyes komponensek terén mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy gyakorlatilag a nettó export és a kormányzati kiadások kivételével minden egyes komponens hozzájárulása javult az előző negyedévhez képest. Különösen a fogyasztás illetve a beruházás terén látható komolyabb javulás, hiszen ahogy azt várni lehetett, az amerikai gazdaság közel 70 százalékát adó fogyasztás hozzájárulása volt a legnagyobb mértékű a negyedévben. Szembetűnő ugyanakkor, hogy csökkent a kormányzati kiadások növekedésre gyakorolt hatása a gazdaságösztönző intézkedések ellenére is – olvasható az Equilor elemzésében.

A kedvező GDP adat remélhetőleg nem téveszti majd meg a befektetőket abban a tekintetben, hogy a kilábalás köztudottan az amerikai szövetségi kormányzat által életbe léptetett gazdaságösztönző intézkedéseknek köszönhető. Mint ismert, az Obama adminisztráció többek között állami támogatással próbálta segíteni a lakosság ingatlanhoz jutását, de júliustól augusztusig az új autóvásárlásokat is stimulálta az ún. roncsprémium program keretében. Kérdéses tehát, hogy a kilábalás mennyire „bicsaklik meg” az ösztönzők visszavonásával.

A jelek szerint a piaci szereplők is a gazdasági teljesítmény, azon belül is a fogyasztási kiadások enyhe visszaesésével számolnak a jelenlegi negyedik negyedévre. A Bloomberg elemzői konszenzusa a ma közölt 3,5 százalékos növekedéshez képest, kissé enyhébb, 2,4 százalékos növekménnyel számol a negyedik negyedévben, majd az azt követő negyedévekben a gazdaság nagyjából azonos szinten nőhet tovább.

A most megjelent adatok mindenképpen pozitív megítélésűek, így joggal várható az elmúlt napokban látott negatív korrekció megtorpanása a világ tőzsdéin. Mindez annak ellenére is igaz lehet, hogy az adatok megjelenését megelőzően nem sokkal a világ legnagyobb cége, az Exxon Mobil is a várakozásokhoz képest kisebb nyereségről számolt be a legutóbbi negyedévre vonatkozóan. A GDP adat talán visszaadhatja a befektetők azon reményét, hogy a gazdaság kilábalása stabil lehet a közeljövőben, ami fokozatosan javuló nyereségességgel párosulhat a vállalati szektorban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.