BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Holnap döntenek az írek az EU jövőjéről

Ha csodát nem is, de a belső problémák megoldását, elsősorban országa megroggyant gazdasága stabilizálásának erősödését reméli egy határozott igentől Brian Cowen ír miniszterelnök a holnapi, a lisszaboni szerződésről szóló népszavazás előtt.

Egyelőre úgy tűnik, Cowen kívánsága valóra válhat: a legutóbbi közvélemény-kutatások a támogatók táborát 55–68 százalék közé teszik, míg a határozott elutasítók aránya mindössze 17–27 százalék körül mozog.

A támogatás életbevágó az Európai Unió számára is, hiszen az amszterdami szerződés óta húzódó intézményi átalakítások az időközben 15-ről 27 tagúra bővülő közösségben lassan lehetetlenné teszik a döntéshozatalt.

Az ír szavazókat ez azonban hidegen hagyja, akárcsak a tavaly június 12-én rendezett első referendumon, amikor 53,4 százalékuk elutasította az alapszerződést.



Annál többet nyom a latban a nehezen kivívott függetlenségükhöz való ragaszkodásuk – többnyire ezzel magyarázzák, miért sikerült a lisszaboni szerződés ellenzőinek a közösségi hatáskörök kiterjesztéséről szóló passzusokkal meggyőzniük a választók többségét.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.