BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gordon Brown: jöhet a globális bankadó

A világ vezető gazdaságai már a júniusban Kanadában megrendezendő G20-csúcson megállapodhatnak egy globális bankadó bevezetéséről – véli Gordon Brown brit miniszterelnök. Brown szerint az jelentett fordulatot az általa is támogatott adóról szóló, mindeddig meddőnek bizonyult nemzetközi vitában, hogy Barack Obama amerikai elnök a múlt hónapban bejelentette: 90 milliárd dollárt szándékozik beszedni a pénzintézetektől a bankmentő akciók költségeinek megtérítésére.

A banki tranzakciókra kivetendő ún. Tobin-adó ötletét a brit kormányfő már tavaly is felvetette. Ezt az elképzelést az Egyesült Államok azonnal elvetette, ám a Nemzetközi Valutaalapban (IMF) megkezdődött a munka egyéb opciók megvizsgálására. Brown most abban bízik, hogy az IMF vezetői áprilisi ülésükön javaslatot tehetnek egy globális bankadó bevezetésére, és ennek alapján születhet meg a megállapodás a G20-ban. A részletek kidolgozása és a bevezetés persze hosszabb időt is igénybe vehet.

A lehetőségek között szerepel a bankok nyereségének, forgalmának vagy akár javadalmazási keretének a megadóztatása. Az IMF azonban várhatóan ódzkodik majd attól, hogy a sarcot valamiféle biztosítási rendszer bevezetéseként tüntesse fel. Így ugyanis a bankok baj esetén elvárhatnák az állami segítséget, mondván: megfizették annak „díját”.

Az is valószínűtlennek tűnik, hogy az adóból befolyó bevételeket egy nemzetközi alapba helyeznék esetleges majdani válságok kezelésére. A G20 a 2008-as felfordulás megismétlődésének egyéb eszközökkel venné elejét, például a tőkemegfelelési előírások szigorításával. VG

Uniós elszántság

„A pénzügyi tranzakciók megadóztatása szükséges hozzájárulást jelent a bankszektor támogatásának költségeihez” – jelentette ki Michel Barnier uniós belső piaci biztos.

A politikus a lehetséges opciók közé sorolta a Tobin-adót, illetve a bankok nyereségének megsarcolását is.

A politikus a lehetséges opciók közé sorolta a Tobin-adót, illetve a bankok nyereségének megsarcolását is.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.