BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyet ide, egyet oda adtak

Szlovákia: igen az EFSF-re, nem a görög hitelre

Hozzájárul az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) működtetéséhez Szlovákia, a Görögország számára összeállított mostani segélycsomagból azonban nem veszik ki a részüket – így határozott tegnapi rendkívüli ülésén a szlovák kormány. A koalíciós pártok tanácsa már szerda este megegyezett az EFSF támogatásáról, Iveta Radicová kormányfő úgy fogalmazott: nem kívánják gátolni az eurózóna többi országát és az unió egészét az új pénzügyi mechanizmus elindításában, ám a szlovák kormány a jövőben még tárgyal a hozzájárulás feltételeiről. Erre lesz is lehetőségük, hiszen a tegnapi kormánydöntés még jóváhagyásra vár a szlovák parlamentben, és a határozat csak Ivan Gasparovic államfő szignójával válik érvényessé. Szlovákia azt kötötte ki, hogy az EU erősítse meg a stabilitási és növekedési paktumot, s annak legfőbb szabályait. Angela Merkel német kancellár nemrég ugyanezt a javaslatot terjesztette elő. Szlovákiára 4,5 milliárd euró jut az EFSF-ből.

A görög kölcsön ügyében továbbra is elutasító álláspontot képvisel a szlovák kormány. Az egyik koalíciós párt, a KDH elnöke, Ján Figel ugyan úgy fogalmazott, hogy szigorú feltételek mellett esetleg mégis biztosíthatnának kölcsönt a görögöknek, a kormány végül azt javasolja a parlamentnek, hogy ne fogadja el a szükséges törvénymódosításokat. A Görögországnak nyújtandó nemzetközi csomag összegéből mintegy 810 millió euró jutna Szlovákiára, ám az előző hónapok választási kampányában több, az új kormánykoalícióba került párt elutasította a segélycsomagot. VG

Az EFSF

Az EFSF-t a görög adósságválság hatására, a krízis továbbterjedésének megakadályozására hívták életre. A 440 milliárd eurós kölcsönalapot az euróval fizető 16 ország adja össze.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.