BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A részvények a sokk után sem ébredtek fel a kómából

Az amerikai részvénypiac múlt heti kereskedése alacsony forgalom jellemezte. Hiszen javában tombol a nyár, augusztus pedig a nyaralások főszezonjának számít. A mozgások napról napra véletlenszerűek, világos irány nélküliek. A kereskedők nem szívesen növelik kitettségüket a piaci kockázatnak.

Szerző: Tradenet Global

A hét folyamán úgy látszott, hogy minden kereskedő a pénteki munkaerő-piaci adatra vár, hogy útmutatót kaphasson a piac további mozgásához. A bikáknak jó számokra lett volna szüksége, ahhoz hogy az S&P500-at 1150 pont fölé emelhessék. A medvék persze a rossz adatban reménykedtek, és akkor az S&P500 1110 pont alá mehetne. Végül is az adat nagy csalódást keltett, de a piac erős korlátokkal fogadta csak el. Úgy tűnik, hogy hiába is volt sokkoló az adat, a részvények nem ébredtek fel a kómából.

Pénteken a Munkaügyi Minisztérium bejelentette, hogy júliusban 131 ezerrel csökkent az álláshelyek száma. A hiány valószínűleg felkelti a csütörtöki munkanélküliségi adatokra várakozók figyelmét, és a szám várhatóan csökkenni fog a múlt heti emelkedés után.

Pénteken az indexek kissé lejjebb kerültek. A Dow Jones -0.2%-kal 10654 pontra, az S&P500 index -0.37%-kal 1122 pontra, a NASDAQ pedig -0.2%-kal 2288 pontra gyengült. A NYSE forgalma mindössze 0.947 milliárd részvény volt.

A piaci előrejelzők bármilyen piacösztönzőnek örülnének. A júliusi munkaerő-piaci adatok lehűtötték a korábbi reményeket. A hét máris elnyerte a cseppet sem hízelgő „unalmas” jelzőt az egyik kereskedőtől.

Az ágazatokat figyelve, a kiskereskedelem számottevő érdeklődést fog lekötni, míg a különböző frontokról érkező statisztikai hírek felfedik a vásárlás és eladás trendjét. Miután a piac beszerzett néhány sovány számot a kereskedelmi hálózatokról, pénteken újra a kiskereskedelem kerül reflektorfénybe, amikor is a júliusi kereskedelmi számok megjelennek. A júniusi enyhe emelkedés után a szakértők 0.5%-os növekedésre számítanak.

A közvélemény érzelmi állapota szintén színpadra kerül pénteken, amikor a michigani egyetem augusztusi fogyasztói bizalmi adata megjelenik. Ez várhatóan 70 pontra emelkedik a múlt havi 67.8 pontos rekord után.

A gyorsjelentési időszaknak lassan vége, de a kiskereskedelmi áruházak, mint a Macys (M 1.72%), a Kohl’s (KSS 0.76%), a Nordstroms (JWN 0.47%) és a JC Penney (JCP 1.4%) még megjelentetik pénzügyi beszámolóikat az utolsó negyedévről. A többi fontos részvény között a szórakoztatóipari óriás, a Walt Disney (DIS 0.06%) jelent, más ágazatokban pedig a Cisco (SCSO 0.41%) és az NVidia (NVDA 1.17%) beszámolója várható.

A pénteki kereskedés végén érdekes esemény történt a zárás után, amikor a Hewlett-Packard vezérigazgatója, Mark Hurd visszavonulásra kényszerült szexuális zaklatás miatt. A cég részvénye 10%-ot zuhant a hírre, és spekulációk indultak meg, hogy az alapkezelők a HPQ részvényt az IBM-mel cserélik fel.
 
S&P 500 (SPY)

Péntek reggel a piacot a különösen rossz munkaerő-piaci adat nyomta le. Ez a mozgás kissé beijesztette a júliusi mélypont óta emelkedő trendet, ami 1111 pontnál emeli az S&P 500 indexet. Bár a hír első reakciói egyértelműen negatívak voltak, a kezdeti eladói nyomást felszívta a feltámadó vételi érdeklődés, és a nap végére a veszteség legnagyobb része is helyreállt.

A júliusban kezdődött emelkedő trend első célja 113-116 pont volt. A múlt héten az index be is lépett ebbe a tartományba, mely számos ellenállási vonalat is tartogat: a június 113.20-as csúcsot, és a május közepe óta nyitott rést 116 pontig.

A kereskedők gyakran nem tudják, hogy merre megy a piac, ezért a legjobb amit tehetnek, hogy rendesen megcsinálják a házi feladatot, és felkészülnek az elmozdulásra bármelyik irányba, és a megfelelő időben a megfelelő reakciót adhatják. A júliusi mélypont óta emelkedő trendvonal alá és az EMA20 és EMA50 alá törés azt jelentené, hogy a piac kifogyott az egy hónapja tartó rally lendületéből. Röviden szólva tehát kereskedjünk a látott információk, és ne az érzelmek alapján.

Az index -0.37% mozgással zárt 1122 ponton.

NASDAQ (QQQQ)

A Nasdaq továbbra is szűk sávban mozog. Kicsi az érdeklődés, és nincsenek lereagálandó hírek sem. Az index a következő mozgás előszeleként visszahúzódott kissé. A jó munkaügyi adatok és a 47 pont fölé ugrás lehetővé tenné az index számára, hogy tovább folytassa emelkedését, amit a júliusi mélypont elérése után kezdett.

Az index -0.2% mozgással zárt 2288 ponton.

Félvezetők ($SOX)

A pénteki Kalapács gyertya még mindig bír jelentőséggel, és az EMA200-ra történő ráülése fontos a mostani emelkedés szempontjából. Jelenleg a szektor nem tudja kitörni a rövid- és középtávú EMA20 és EMA50 mozgóátlag szintjét. Az ágazatnak össze kell szednie erejét, hogy maga mögött hagyja ezt a területet, különben a támasz nem fog kitartani túl sokáig.

A szektor -0.2% mozgással 351.75 ponton zárt.

Bankok ($BKX)

A múlt héten a 48 pontos szint és az EMA200 is bizonyította kritikus fontosságát a bankszektor számára. Az agresszív eladási hullám nem tudott megmaradni e szint alatt, és a vevők vissza tudták állítani a támaszt. Ez a tevékenységük hosszú alsó kanócot eredményezett a napi grafikonon, ahogy a medvék fülüket-farkukat behúzva a csökkenések felét visszaengedték a bikáknak.

Az első ellenállási szint 50.33 pontnál található, a múlt heti Hullócsillag gyertya csúcsán. A gyertya medvés jelentősége csak akkor múlik el, ha az árfolyam e szint fölé emelkedik.

A második ellenállás a júliusi csúcson, 51.16 pontnál található.

Az első támasz 48 ponton van, az EMA200 szintjén.

Az index -1.4% mozgással 48.43 ponton zárt.

Biotech ($BTK)

Hétfői véleményünk az volt, hogy a profit kivét pénteken az EMA200-on véget ért, és a szektor kalapács gyertyával zárása miatt a szektor jó állapotúnak tűnt a felfelé korrekció folytatására.

A héten elért szép teljesítmény után a szektor bezárult egy szűk sávba a heti csúcs közelében. Ha a szektor meg tud állapodni 1115 pont fölött, megnyílna az út a további emelkedéshez.

A július 20-án az EMA200-on kirajzolt és általunk is követett Dragon Fly gyertya továbbra is szerepet játszik az ágazat emelésében.

A szektor +0.54%-os mozgással 1116 ponton zárt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.