BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Matolcsy nyilatkozata után esésnek indult a forint

A forint meredek zuhanásnak indult az euróval szemben.

A hazai deviza hirtelen esésnek indult: 204,8 forinton jegyzik a svájci frankot, az árfolyam 205 felé közelít. Az euró ára 274 forint fölé került, így napon belül a hazai deviza megjárta a 271 és a 274-es szinteket is. A 274,35-ös szintnél látszik megállni a gyengülési hullám

Friss deviza- és részvénypiaci adatok itt

Az euró stabilitást mutat az alpesi deviza ellenében, így a frank drágulása a forint gyengeségének köszönhető.

A távközlési, energiaipari és kereskedelmi ágazattól a profit felére rugó válságadó befizetését kéri a kormány a következő három év során - közölte csütörtök délelőtt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A tárcavezető hozzátette: az első akcióterv sikeres volt, ám a folytatására van szükség a 3,8 százalékos 2010-es, valamint a 3 százalék alatti jövő évi deficitcél valóra váltása érdekében. A kormány a bankok mellett további három szektortól kért az eddiginél jelentősebb részvállalást a közteherviselésből, a távközlési, az energiaipari, valamint a kereskedelmi cégektől. A válságadót pénteki ülésén véglegesíti a kormány.

Legalább 5,5 százalék lenne a 2010-es költségvetés GDP arányos hiánya, ugyanis a még a Bajnai-kormány felügyelete alatt, a József nádor téren készült idei költségvetésen több lyuk is tátong. A Nemzeti Együttműködés Kormánya azonban elkötelezett a 3,8 százalékos hiánycél tartása mellett - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

11 óra után

A nemzetközi piaci hangulat kedvező, a vezető európai tőzsdeindexek pluszban tartózkodnak, ám a forint mégis visszafordult az erősödés irányából, és a nyitási szintre korrigált.

Reggel 272 forint felett jegyezték az eurót a bankközi devizapiacon, 9 óra körül 271 alá is erősödött a hazai deviza, a mapi legerősebb szint 270,73-on alakult. A tőzsdenyitás után lassan korrigált a forint, 272 körül jegyzik a hazai devizát fél 12 után.

Az euró szűk sávban mozog a frankkal szemben, 1,336 és 1,34 között. Az euró reggel 1,342-ig erősödött, mely úgy tűnt segíti a forintot, hogy erősödjön a svájci frankkal szemben, de 10 óra előtt 1,337 körül állt be az árfolyam, s azóta is ez a szint jellemző.

A reggeli erős euró és forint következtében a svájci frank jegyzése 202 körüli szintre süllyedt, majd az előző záró fölé került az árfolyam, 203,49-es szinten jegyzik a forintot.

A dollár gyengült: az euró 1,4 fölé került a dollárral szemben, a dollár 193,34 forintba kerül.

Ha a kormány költségvetése hiteles lesz, s annak részleteit is elhiszik a piaci szereplők, akkor tovább erősödhet a forint. Ehhez szükséges a kedvező nemzetközi hangulat fennmaradása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.