BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meganövekedés Németországban

Német gazdaságkutató intézetek közös elemzésükben arra jutottak, hogy a gazdaság bővülése elérheti a 3,5 százalékot idén. A munkanélküliség az újraegyesítés óta nem látott alacsony szintre süllyedt.

Európa legnagyobb gazdasága a korábban prognosztizáltnál kétszer gyorsabban növekedhet az idei évben – tudósít a Bloomberg a német vezető gazdaságkutató intézetek elemzéséről, melyet évente kétszer végeznek el.

A bruttó hazai termék (GDP) 3,5 százalékkal növekszik 2010-ben és 2 százalékkal 2011-ben – áll az intézetek elemzésében, melyet csütörtökön közöltek. Áprilisban 1,5 százalékos növekedést jósoltak erre az évre és 1,4 százalékos bővülést jövőre. Az elemzés még akkor készült, mielőtt az ország statisztikai hivatala közölte: az exportnak köszönhetően két évtizede a leggyorsabb növekedést produkálja a gazdaság a második negyedévben.

A német vállalatok egyre jobban támaszkodhatnak a fogyasztói kereslet bővülésére, az erősödő euró negatív hatással van az exportbővülésre, és a globális növekedés is veszít lendületéből. Az Európai Bizottság szerdán 3,4 százalékra javította a bruttó hazai termék bővülési ütemét a megelőző 1,2 százalékos becslésről.  Az eurózóna gazdaság jóval lassabban: 1,7 százalékkal bővülhet.

A fogyasztás növekedése segíti a kilábalást: a vállalatok egyre több alkalmazottat foglalkoztatnak. Németország munkanélküliségi rátája 7 százalékra csökkenhet jövőre, a 2010-es átlagos 7,7 százalékról: a munkanélküliek száma 2,9 millióra csökkenhet 3,2 millióról – írják elemzésükben a német intézmények. A munkanélküliség 7,5 százalékon áll, mely 1992 óta a legalacsonyabb szint.

A német gazdaság erőteljes növekedése segíti a hazai kilábalást is: Németország fő exportpartnerünk, így a német gazdaság importigényének növekedésén keresztül a hazai, második negyedévben még egytényezős (exportvezérelt) növekedés stabilitása javul.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.