BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem csak nyugdíjra költi a kormány a nyugdíjvagyont?

A kormány a közszférának is juttatna a nyugdíjvagyonból, és a közigazgatás megerősítésére is költene - olvasható a Népszabadságban.

A jövőbeli nyugdíjak megóvásával indokolta a kormány a magán-nyugdíjpénztári rendszer felszámolását, ám a 2011-es költségvetés folyamatban lévő parlamenti vitájában a visszaszerzett pénzek felett őrködőket ügyesen kijátszotta néhány szemfüles képviselő – kezdi mai cikkét a Népszabadság.

A módosító indítványok több milliárd forintot vesznek el a nyugdíjalapot kiegyensúlyozni hivatott, 450 milliárdos keretből – olvasható a lapban.

„Így például a közszférában dolgozók kompenzálására […] a parlament kormánypárti többséggel működő költségvetési bizottsága által jegyzett módosító 21,9 milliárd forintban jelölte meg az ehhez elegendő összeget”, a Népszabadság szerint azért, mert a munkavállalók nem biztos, hogy nyertesei lennének az új adórendszernek, sőt, a nettó bér az ideinél is kevesebb lehet.

A 78 milliárd forintos átcsoportosításon túl 5,8 milliárddal megemelik a keretet – a nyugdíjalap terhére. Ugyanezt az utat járja be egy 10,6 milliárdos tétel is, amit viszont már a közigazgatás megerősítése miatt tartott szükségesnek átcsoportosítani Rogán Antal fideszes képviselő. E többletforrások nélkül Rogán szerint nem lehetnek működőképesek az új közigazgatás oszlopai, a fővárosi, megyei kormányhivatalok, s marad a jelenlegi, széttagolt területi államigazgatási szervezetrendszer.

A Népszabadság szerint 10 milliárd forint tűnik el a „sérthetetlennek mondott” nyugdíjvagyonból. „A kormány már buzgón költi a még be sem folyt nyugdíjpénztári megtakarításokat, másfelől azért aggódik, hogy az nincs biztonságban a kasszáknál” – írja a napilap.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.