BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Fitch nem minősíti le Magyarországot a közeljövőben

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő nem lát okot arra, hogy leminősítse Magyarországot a „bóvli”, vagyis a befektetésre nem ajánlott kategóriába a „nagyon közeli jövőben”. Ehhez a kormánynak azonban kiadáscsökkentő lépéseket kell bejelentenie.

A forint két hónapja a legtöbbet erősödött ma azután, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) sikeres kötvényakciót hajtott végre, és több állampapírt adott el, mint tervezett.

Edward Parker, a Fitch feltörekvő európai részlegének vezére szerdán elmondta, hogy nem lát okot leminősítésre a nagyon közeli jövőben - írja a Bloomberg.

A Fitch egy nappal karácsony előtt minősítette le Magyarország adósságának besorolását, csatlakozva a Moody’s és a Standard & Poor’s hitelminősítőhöz. Hazánk egy szinttel áll a befektetésre nem ajánlott, vagyis a „bóvli” kategória felett. Magyarország hitelminősítésének margójára mindhárom hitelbesoroló negatív kilátást tűzött, vagyis valószínűbb a minősítés rontása, mint a tartás. Orbán Viktor miniszterelnök ideiglenes különadókkal és a magán-nyugdíjpénztári vagyon feletti kontroll átvételével éri el a 3 százalékos GDP-arányos hiánycélt – írja a Bloomberg.

A forint 1,2 százalékos erősödést mutatott csütörtökön, mely a legnagyobb napon belüli menetelés november 30-a óta. A 10 éves államkötvények hozama 7,28 százalékra esett, a legalacsonyabb szintre több mint két hónapja.

A Bloomberg kiemeli: a magyar államcsőd ellen köthető biztosítás árazása (CDS-felár) Portugáliát és Spanyolorszákot kivéve jobban emelkedett, mint bármely más országé, mióta Orbán Viktor átvette az ország irányítását.

A CDS-felár 349 bázisponton tartózkodott ma, január 10-én még 396,6 bázisponton állt a CMA adatai alapján. A jelenlegi árazás azt mutatja, hogy a befektetők „túlértékelik a leminősítés kockázatát” – mondta a BNP Pariban stratégája.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.