BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több mint nyolcmilliárd a Jógazda betéteseinek

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) napokon belül elindítja a kártalanítási összegek kifizetését a Jógazda Szövetkezeti Takarékpénztár betéteseinek: a szervezet kártalanítási kötelezettsége (a zárolt betéteket és a kamatköveteléseket is beleértve) 8,5 milliárd forint – derül ki a lapunkhoz tegnap eljutatott közleményből. „Lezárult a gyors kártalanítás első, kritikus informatikai fázisa, amelyet a vonatkozó jogszabályok alapján a Jógazdának kellett volna elvégeznie, valamint a konszolidált betétesi adatokat az OBA-nak átadnia a bezárást követő öt napon belül. Feszített munkával kellett megállapítanunk valamennyi érintett betétesnél a törvényileg járó kártalanítás pontos forintösszegét, hogy a húsz munkanapos kifizetési időszakot tartani tudjuk. Az adatok birtokában az OBA napokon belül elindítja az ismertetett módokon a kártalanítási összegek kifizetését a betéteseknek” – mondta Tóth István kommunikációs vezető.

Az OBA közlése szerint öszszesen 5457 betétes jogosult kártalanításra, az átlagos betétnagyság 1,5 millió forint. Az OBA által nem biztosított betétekre – ez összesen 714 millió forintot tesz ki – a felszámolási eljárásban hitelezői igénybejelentést lehet tenni. A közleményből kiderül: 19 betét öszszege haladja meg az OBA kártalanítási értékhatárát, ezek nagysága 350 millió forint. A legnagyobb, emiatt „elbukott” egyéni betétösszeg a magánszemélyeknél 90 millió, a vállalkozásoknál pedig 59 millió forint. A betétbiztosítás alól kizárt betétek összege 364 millió forint, ezen belül 13 önkormányzatnak összesen 59 millió forintja marad a takarékpénztárnál. VG

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.