BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Líbia besegít: a Mol lenyomta az OMV-t

A magyar olajtársaság, a Mol Nyrt. piaci kapitalizációjában megelőzte az osztrák OMV-t, s ezzel a régió legnagyobb olajcégévé vált – tájékoztatta lapunkat Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzési vezetője. Az osztrák olajtársaság kitermelésének 10 százaléka ugyanis Líbiából származik, s az ország olajexport blokkolásának hírére hatalmasat esett a vállalat részvényeinek árfolyama.

Szerdán a Mol piaci kapitalizációja meghaladta az OMV-ét. Az osztrák olajtársaság a napokban tette közzé éves jelentését, amely ugyan jelentős nyereséget mutatott, de mégis elmaradt az elemzői konszenzustól. A konszern 2010-ben 921 millió euró adózott eredményt könyvelt el. Ez az összeg 61 százalékkal haladja meg az előző évi szintet, ez azonban elmarad az elemzők várakozásaitól. Az előző üzleti év negyedik negyedében ugyanis a nyereség 15 százalékkal 88 millió euróra mérséklődött.

A részvények árfolyamát tovább gyengíti az a tény, hogy az OMV olajkitermelésének 10 százalékát Líbia adja, ahol a kaotikus belügyi helyzet, a heves összecsapások miatt beszűntették a kőolajexportot. Az OMV ugyan hangsúlyozta, hogy Líbiából kieső olajmennyiséget Kazahsztánból pótolják, az árfolyamon ez sem segített. A reggeli nyitóárhoz képest az OMV papírok kurzusa 5,1 százalékkal 30,3 euróra esett szerda délután.

A magyar olajtársaságnak ugyanakkor „jót tesz” a magas olajár, s nem függ a líbiai olajexporttól. A Mol részvényekért kedden nyitáskor 22122 forintot kértek, s a kurzus zárásra 22876 forintra emelkedett; igaz szerdán az árfolyam némileg visszaesett, de a tőzsde többi szereplőihez igen csekély – a kedd esti záráshoz képest 0,13 százalékos - mérséklődést mutat.

Móró Tamás szerint az árfolyam mozgásoknak megfelelően a két vállalat „fej-fej mellett” halad, mindkettő piaci értéke hozzávetőleg 9 milliárd euró, amit a Mol ma valamelyest meghaladott. A vezető elemző felhívta a figyelmet arra, hogy ha a Líbiában hosszabb távon fenn marad a bizonytalanság és az export blokkja a Mol tartósan a régió legnagyobb olajcége maradhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.