BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nincsenek akkora bajban a devizahitelesek?

Kézdi Zsolt, a Banki Hiteltanácsadók és Kihelyezők Egyesületének elnöke szerint a kilakoltatási moratórium nem megoldás, és ha egy "szempillaspirált ellopó középiskolás lányt börtönbüntetéssel lehet fenyegetni", akkor nem tudja miért ne lehetne kilakoltatni.

A kilakoltatásnak visszatartó hatása lenen azokra, akik egyébként tudnák fizetni a hitelüket – mondta a Magyar Narancsnak Kézdi Zsolt, a Banki Hiteltanácsadók és Kihelyezők Egyesületének elnöke.

„Ha egy szempillaspirált ellopó középiskolás lányt börtönbüntetéssel lehet fenyegetni, akkor nem tudom, ez miért elfogadhatatlan annak érdekében, hogy a nemfizetés ne válhasson életstílussá” – támasztotta alá véleményét a szakember. A kilakoltatási moratórium miatt olyanok sem fizetik a hitelt, akik egyébként tudnák – foglalható összes az elemző álláspontja.

Banki konszolidáció?

Ha az állam segítene a hiteleseken, akkor azzal végső soron a bankokat konszolidálná – állítja Kézdi. „Nem szoktunk erről beszélni, de ezzel állami pénzzel konszolidálnák a bankokat. Vajon mit szólna az Európai Unió egy ilyen versenytorzító döntéshez? A kivételese eseteket nem számítva a piacot befolyásoló állami támogatás tilalmát minden országnál nagyon komolyan érvényesítik” – mondta a szakember.

Mi a megoldás?

Megoldást jelenthetnek a „mediátorok”. A PSZÁF békéltető testületeket állít fel, ami jó kezdeményezés Kézdi szerint. Ezen közvetítők segítségével az állam megvizsgálhatja, hogy melyik adós van tényleg nagy bajban.

Elvileg senkinek semmi köze ahhoz, hogy ha valaki szabad felhasználású jelzáloghitelt vett fel azt mire költötte, de talán más a helyzet akkor, ha az illető állami támogatást kér – magyarázta. „Kétségtelenül nehéz feladatról van szó, de a bűnüldözéssel sem hagyhatunk fel azért, mert az nehéz és költséges munka” – tette hozzá.

Több mint 100 ezren vannak a 90 napon túl nem fizetők. A szakember szerint talán 10 ezerre tehető azok száma, akiknek semmilyen lehetőségük nincs, és állami segítséget fognak kapni. Kiemelte: a kormány idén és jövőre 10-10, utána pedig 130 milliárd forintot tett félre a hitelesek megmentésére.

Erről írt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a jelentésében. Azonban a Nemzeti Eszközkezelő Társaság segítségével a segélyprogramban csak alacsony jövedelmű családok vehetnének részt azzal a feltétellel, hogy legalább 12, egymást követő hónapon keresztül eleget tettek törlesztési kötelezettségüknek.

A kormány közben folyamatosan azt kommunikálja, hogy senki sem kerülhet utcára, mert nem tudja fizetni a hitelét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.