BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Stiglitz: Európa nagyot bukhat a megszorításokkal

Joseph Stiglizt arra figyelmeztet, hogy Európa hasonló helyzetbe kerülhet, mint Japán, és egy elveszített fél évtizeddel nézhet szembe, ha túl korán hozzák egyensúlyba a költségvetést az országok.

A Nobel-díjas közgazdász-professzor Joseph Stiglitz arra figyelmeztet, hogy az Európai Unió „elveszett fél évtizeddel” nézhet szembe, hasonlóan mint Japán, ha a kormányok végrehajtják a költségvetési megszorításokat, melyek aláássák a gazdasági fellendülést.

„Japánban – ahol túl korán próbálták meg a költségvetést egyensúlyba hozni – 1997-ben és 1998-ban az ország újabb elveszett fél évtizeddel nézhetett szembe” – mondta a Columbia Egyetem közgazdásza.

„Európa valóban hasonló kockázatokkal néz szembe” – húzta alá a Bloomberg Rádióban Stiglitz.

A kormányok Írországtól Spanyolországig azért küzdenek, hogy csökkentsék a költségvetési hiányt: emelik az adókat és csökkentik a kiadási oldalt is.

Stiglitz, a Columbia Egyetem professzora azt is elmondta, hogy „alacsony” kockázatot lát az energia- és élelmiszerárak emelkedése miatt.  Az euróövezeti inflációs ráta 2,4 százalékra emelkedett az elmúlt hónapban, mely meghaladja az Európai Központi Bank (EKB) 2 százalékos inflációs célját.

Jean-Claude Trichet, a jegybank elnöke a múlt héten azt mondta, hogy emelkedhet a jegybanki kamat áprilisban.

Némi inflációs nyomás érzékelhető a nyersanyag-, élelmiszer- és energiaárak miatt – emelte ki Joseph Stiglitz. Azonban úgy vélekedett, annak valószínűsége, hogy valódi lendületet venne az infláció, és folyamatosan emelkedjen viszonylag alacsony, mivel a kapacitások kihasználtsága még mindig alacsony.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.