BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól hasítanak a drogériák

Továbbra is pangás van a hazai piacon, a kiskereskedelmi mutatók nem indultak meg fölfelé.

Márciusban az előző év azonos havit 0,9 százalékkal múlta alul a forgalom – jelentette a KSH. Az első negyedévben összességében stagnáltak az eladások, ugyanez volt jellemző az elmúlt másfél évre. A nyolc évvel korábbi szintet éri már csak el a vásárolt áruk volumene, és 2006 óta lényegében folyamatos a zsugorodás.

A reálbérekről egyelőre nem lehet pontos adatot tudni, de a jövedelmek a korábbi szakértői előrejelzések szerint nagyjából az inflációt követik, így nem meglepő, hogy nem indult be a költekezés. Némi reményt az ad a kereskedőknek, hogy augusztus körül kézhez kapják a magánnyugdíjpénztárakból visszalépők az eddig elért reálhozamokat, amelynek egy részét várhatóan az üzletekben hagyják.

A magas benzinárak ellenére az üzemanyagtöltő állomások forgalma valamelyest emelkedett, az első negyedévi 1,4 százalékos bővülés sokkal kisebb, mint a tavalyi, két számjegyű visszaesés. A tavaly jól teljesítő illatszerüzletek az idei első negyedben is kiemelkedő, 8 százalékos bővülést értek el, de a könyv-, újság- és papíráruk forgalma is közel 6 százalékkal emelkedett, az iparcikkeknél viszont 12,8 százalékos zuhanást mért a statisztikai hivatal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.