BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Miniszterből alapkezelő

PortfoLion. Visszatért a versenyszférába Oszkó Péter, a Bajnai-kormány pénzügyminisztere. Az OTP csoport kockázatitőkealap-kezelőjének sikerült elcsábítania a külföldön és idehaza is több cég által megkeresett szakembert.

Igazi nagyágyúra csapott le nemrég az OTP: sikerült megnyerniük Oszkó Pétert, a Bajnai-kormány pénzügyminiszterét, hogy vállalja el a csoport kockázatitőkealap-kezelőjének vezetését. A pénzügyi szakembert október elején nevezték ki hivatalosan is a PortfoLion Zrt. elnök-vezérigazgatójává, de már hetekkel korábban ismerkedni kezdett a céggel, és bejárt az irodaházba. Csodálkoztak is eleinte az OTP Babér utcai székházában, hogy mit keres a volt pénzügyminiszter a kantinban.
Pedig nem különösebben meglepő, hogy Oszkó Péter visszatért a versenyszférába. A jogász végzettségű pénzügyi szakember tavaly áprilisi miniszteri kinevezése után ugyanis szinte azonnal leszögezte: csak egyetlen évre vállalja a feladatot a szakértői kormányban, a 2010-es országgyűlési választásokig, amelyen viszont már egyik párt színeiben sem kíván elindulni.

Menni vagy maradni? Oszkó pénzügyminiszterként végzett munkájába ugyan a mostani kormány időről időre próbál belekötni, a versenyszférát, úgy tűnik, meggyőzte a tárca élén és korábbi munkahelyein nyújtott teljesítménye, leköszönése után ugyanis több komoly állásajánlatot kapott idehaza és külföldön is. Utóbbiak között is akadtak érdekes feladatok, a család azonban úgy döntött, inkább Magyarországon maradnának.
A hazai lehetőségek közül a PortfoLion mellett végül hosszú gondolkodás után döntött. „Ebben a pozícióban van leginkább lehetőségem a legnagyobb arányban és hatásfokkal azt tenni, aminek pillanatnyilag értelmét látom, azaz a hazai vállalkozások fejlesztésével, tőkebefektetésekkel, a kkv-k kitörésével és növekedésével foglalkozni” - indokolja a választást blogjában, ahol egyébként azt is elárulja, a felkínált állások közül rövid távon nem az OTP-é volt a legmagasabb fizetéssel kecsegtető ajánlat.
Az is inspirálta, hogy a PortfoLion egy újonnan indult cég, amelyet most kell felépíteni, nem pedig olyan társaság, ahol csak „bele kell ülni a készbe”. Ráadásul ez az a vállalat, amelynél jól ki tudja használni a tudását és képességeit, az elmélyült pénzügyi ismereteit, vállalatirányítási, -fejlesztési tapasztalatait. Az OTP csoport tagjaként 2010-ben indult kockázatitőke-társaságnak jelenleg egy alapja van, amely a Jeremie programnak megfelelő, vagyis fiatal, innovatív cégeket finanszírozhat. Még az idén neki akarnak azonban látni egy lényegesen jelentősebb méretű, régiós kockázatitőke-alap felállításának, amely a több országban is meginduló Jeremie programból kiszorult, nagyobb vagy érettebb fázisban lévő vállalkozásokba fektetné a vagyonát. A cég középtávú terve pedig az, hogy öt éven belül a legnagyobb kockázatitőke-befektetővé váljék a régióban.

Oszkó Péter (37)

A PortfoLion októberben kinevezett elnök-vezérigazgatója sokoldalú ember, szabadidejében aktívan pihen. A hétköznapi emberek nemcsak a blogján, de blueskocsmákban is gyakran összefuthatnak a volt pénzügyminiszterrel, aki gyerekkora óta zenél, és mostanában is rendszeresen fellép kisebb klubokban zenekarával, a Blue Spottal. Oszkó Péter képzett zenész, gyerekkorában zongorázni tanult, gimnazistakorában azonban egy lényegesen kisebb méretű hangszerre, a szájharmonikára váltott, és más zenészek szerint is kifejezetten tehetségesen fújja. A gyerekként még geológusnak készülő cégvezető a természetet is szívesen járja, szeret barlangászni és sziklát mászni – ebben a sportban kilencéves kisfia is lelkesen követi. A túrák során szívesen fotózik, a fényképezés során is a profizmusra törekszik.

Jogászból pénzügyes Hogy ezt sikerül-e Oszkó Péter vezetésével elérni, még nem tudni. Az viszont biztos, hogy a mindöszsze 37 éves szakember eddig már sok helyen bizonyította rátermettségét. Már negyedéves joghallgatóként dolgozni kezdett a KPMG-nél, ahol pénzügyi joggal és adótanácsadással foglalkozott, az utolsó időkben pedig már a társaság londoni irodájában dolgozott. Ezután, 2001-ben visszatért az ügyvédi pályára, a Freshfields Bruckhaus Deringernél lett adó-csoport-vezető.
A Deloitte-nál 2004-ben kezdett dolgozni, a cég azonnal partnerséget ajánlott neki. Itt is gyorsan ívelt felfelé a karrierje, két évvel később már az adóosztályt vezette, 2007 nyarától – Simor András jegybankelnöki kinevezése után – pedig meglepően fiatalon őt választották meg a társaság elnök-vezérigazgatójává.
Amikor aztán teljes erővel beütött a válság Magyarországon, elvállalta a Reformszövetségben az adó- és járulékrendszer reformjával kapcsolatos munkacsoport vezetését is. Érdekesség, hogy egy ennek kapcsán készült interjúban 2009 márciusában a HVG-nek nyilatkozva még azt mondta: kisgyerekei miatt nem vállalna szerepet egy szakértői kormányban. Bajnai Gordon azonban meggyőzte, és mégis kötélnek állt, holott nem volt könnyű helyzetben. „Stabil és széles körű politikai támogatás nélkül kellett helytállnom a pénzügyi válság kellős közepén” – mondja pályafutása eddigi legnehezebb munkájáról.

Hajlama van az írásra Pénzügyminiszterként nagyon kevés szabadideje maradt, pedig Oszkó Péternek igazán sokféle hobbija van. Szeret például fényképezni, fotóit néha a blogján is megosztja az olvasókkal. Blogot egyébként még miniszterként kezdett írni, 2009 októberében, eleinte névtelenül. Nemsokára azonban „lebukott”, a VG Online pedig lecsapott rá, így most már szervezettebb formában, a lapcsoportunkba tartozó internetes portálon osztja meg a gondolatait közéleti és más témákban. A blogon egyébként bárki megvitathatja vele akár az aktuális gazdaságpolitikai kérdéseket is, és a sajtó is gyakran használja, ha idézni szeretné a véleményét valamiről.
Rendszeresen publikál emellett a Világgazdaságban megjelenő VG Páholyban is. Ebbe a rovatba még deloitte-osként kezdett írni, de pénzügyminiszterként is folytatta a publikálást, miközben arra törekedett, hogy ne váljék a kormány szócsövévé. „Kíváncsi voltam, lehet-e egyedi, saját gondolatokat kormányzati propaganda nélkül közvetíteni” – mondja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.