BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szijjártó: nincs kockázat a devizahiteles mentőcsomagban

Mire a fix árfolyamú törlesztések felhalmozódott részét el kell kezdeni fizetni, jobb helyzetben lesznek a családok - mondta a miniszterelnök szóvivője az MR1 Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Semmilyen stabilitási kockázatot sem lát a miniszterelnök szóvivője a bankmentő csomagban. Szijjártó Péter a Kossuth Rádiónak azt mondta: 2014 után, amikor a rögzített árfolyamú törlesztések felhalmozódott részét el kell kezdeni visszafizetni, már jobb helyzetben lesznek a családok. Ezt a bankszövetség is így látja - tette hozzá.

A bankok és a kormány között született egyezséget bíráló jegybanki kritikákra a miniszterelnök szóvivője úgy reagált, hogy az MNB-nek inkább akkor kellett volna megszólalnia, amikor az emberek az elmúlt években tömegesen vették fel a devizahiteleket, anélkül, hogy azok kockázataira bárki figyelmeztette volna őket. Szijjártó Péter a kormány elmúlt évi munkájáról azt mondta, hogy sikerült visszarántani a csődhelyzetből az országot, de a növekedés ütemével nem lehetnek elégedettek.

Magyarországon megtörtént a gazdaságpolitikai fordulat - jelentette be a miniszterelnök kedden, a kormány egyéves munkáját értékelő konferencián. Orbán Viktor szerint ugyanakkor a magyar gazdaságpolitika még mindig veszélyzónában van. A miniszterelnök hangsúlyozta: a kritikák ellenére a kormánynak kitartóan véghez kell vinnie elhatározásait, a gazdaság élénkítése érdekében. A rendezvényen a kormány egyéves munkáját méltatta az Audi Hungária vezetője és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke is. Thomas Faustmann a jogbiztonságra és a kiszámíthatóságra hívta fel a figyelmet, Demján Sándor pedig az euró bevezetésének elhalasztását méltatta. Ugyanakkor elfogadhatatlannak nevezte például a bérkommandó tevékenységét, amelyről szerinte a kormánynak egyeztetnie kell a szociális partnerekkel.

Az ellenzéki pártok bírálták a miniszterelnök beszédét: Korózs Lajos, a szocialista párt elnökségi tagja szerint a kormány több radikális lépéssel is sújtotta a munkavállalókat, így például az éjszakai és a hétvégi pótlék csökkentésével. Hozzátette: nevetségesnek tartják, hogy a miniszterelnök a vasárnapi munkavégzést tartja az ország egyik legfontosabb kérdésének. Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese kiemelte: a kormány az egykulcsos adó bevezetésével, valamint a rezsiköltségek emelésével tovább mélyítette a jövedelmek közötti szakadékot. Az LMP szerint a kormány az elmúlt évben nem a nemzeti együttműködés, hanem a cinizmus kormánya volt. Schiffer András frakcióvezető azt mondta: az elmúlt évben a szóvirágok szemben álltak a kormány tetteivel.

Ugyancsak kedden a 180 percben a lakás-árverezési moratórium megszüntetését nevezte a legfontosabbnak a bankok és a kormány között született egyezségből a Bankszövetség elnöke. Patai Mihály a Kossuth rádió reggeli műsorában úgy vélekedett: ez növeli majd az ingatlanpiac forgalmát, illetve az ingatlantulajdonosok biztonságát. A szakember elmondta azt is, hogy a devizahiteleseknek fél évük lesz arra, hogy eldöntsék, kérik-e a rögzített árfolyamon való fizetés lehetőségét. Ezt azonban csak a jól fizető ügyfelek tehetik meg, vagyis azok, akik nem tartoznak 90 napnál hosszabb ideje a bankjuknak - tette hozzá Patai Mihály. A kormány és a Bankszövetség megállapodásáról még a parlamentnek is döntenie kell.

A kormányfő hétfőn jelentette be, hogy létrejött a megállapodás a kormány és a Bankszövetség között a lakáshitelesek megsegítéséről. Orbán Viktor elmondta, hogy létrehoztak egy gátat, amely 180 forinton rögzíti a svájci frank árfolyamát a devizaalapú törlesztőrészletek esetében.

Ezután csak az vehet fel euróhitelt, aki euróban kapja a fizetését. Július 1-jével megszűnik a lakásárverezési moratórium, de először csak a nagy alapterületű lakásokat árverezik el. Létrejön a Nemzeti Eszközkezelő is, amely egyrészt építéssel, másrészt a bajba jutott adós lakásának megvásárlásával segíti a hiteleseket, emellett lakásváltási kamattámogatást kaphatnak azok, akik vállalják, hogy kisebb ingatlanba költöznek.

A szocialisták túlnyomórészt egyetértenek a bejelentett változások irányával, de hiányolják a részleteket. Az LMP szerint az árfolyamgát bevezetésével a kormány utóda nyakába varrja a devizahitelesek problémáját. A jobbikos Z. Kárpát Dániel is úgy látja, hogy a megállapodás csak elodázza a devizahitelesek problémáját és nem nyúl hozzá a kereskedelmi bankok visszaéléseihez.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.