BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tizenöt éve a legjobb a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban

Beszerzési Menedzser Index: További, de lassabb bővülés A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazítva júniusban 54,4 pontot ért el.

Tavaly júliusa óta folyamatosan bővült a feldolgozóipar, és ennek a növekedésnek az üteme novembertől kezdve átlagban nézve tartósan magasan van – közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság. A mostani érték közepesnek számít ebben az évben, a januári, a februári és az áprilisi BMI is dinamikusabb bővülést jelzett. A június havi index 2,0 százalékponttal magasabb a májusi 52,4-es értéknél.

Június összességében az átlagnál kissé gyengébb hónap volt a korábbi években, 1996-ban, 1998-ban, 1999-ben, 2005-ben, 2009 és 2010-ben volt 50,0 pont alatt az index értéke, és a júniusi átlag 1996 óta (51,6) némileg alatta marad az összes hónap átlagának (51,9). Ez a hosszú távú júniusi átlag egyébként április (51,5) után a legkisebb.

A termelési mennyiség indexe nőtt májusi értékéhez képest, és ezzel együtt már tizennyolcadik hónapja emelkedik a termelt mennyiség. Erre utoljára 2005 júliusa és 2007 júniusa között volt példa, akkor 24 hónapon át tartott a termelt mennyiség bővülése. A mostani érték inkább magasnak számít, az elmúlt 15 évben csak ötször volt nagyobb a növekedés üteme júniusban.

Az új rendelések indexe erősebben emelkedett, és a mostani érték az ötödik legmagasabb júniusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya tizennyolcadik hónapja bővül egyfolytában. Erre utoljára 2005 júliusa és 2008 júniusa között volt példa, akkor harminchat hónapon át.
A júniusi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett májushoz képest, és az ütem enyhén gyorsult. A korábbi júniusi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb érték 1995 óta. Az index értéke immár a tizenkilencedik hónapja van 50,0 pont alatt, ami példa nélküli.

A vásárolt készletek csökkenése megállt a márciusi nagyon enyhe visszaesés után, és a növekedés üteme némileg erősödött májushoz képest. Az idei júniusi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján átlag feletti, csak öt ennél jobb érték volt. 2010-ben hét hónapban jelzett csökkenést az index, kérdés, hogy ez a trend folytatódik-e idén is (az arány eddig négy-kettő a bővülésnek).

Júniusban is nőtt a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, bár a foglalkoztatottsági index alapján ennek üteme némileg gyengébb lett májushoz képest. A szeptemberi megtorpanástól eltekintve az index továbbra is a feldolgozóiparban alkalmazott munkavállalói létszám növekedését jelzi, megszakítás nélkül kilencedik alkalommal. A korábbi júniusi értékeket nézve az idei tisztán a legmagasabb 1995 óta – áll a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság jelentésében.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazítva júniusban 54,4 pontot ért el.Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.