BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Banki leépítések - Tízezrek kerülnek utcára

A Financial Times értesülése szerint a Royal Bank of Scotland 2 000 dolgozótól válik meg. A napokban több bank is jelezte, jelentős létszámleépítést tervez.

A Royal Bank of Scotland azt tervezi, hogy 2 000 dolgozót bocsájt el a befektetési banki ágazatban, miután befejezi az integrációt az ABN Amro-val, jelentette a Financial Times. Az RBS globális banki és piaci vezére, John Hourican az FT-nek azt mondta, hogy kisebb, jobban fókuszált üzlettel lehet jóval stabil nyereséget elérni.

A HSBC Holding Plc., Európa legnagyobb bankja a héten jelentette be, hogy 30 000 munkavállaló elbocsátását tervezi 2013 végére, amely 10 százalékos leépítésnek felel meg.

A bank bevételarányos költsége 57,5 százalékra növekedett az idei év első félévében az előző év azonos időszakában mért 50,9 százalékos szintről – áll a HSBC közleményében. Ez jelentősen felülmúlja a bank 48 és 52 százalék közötti, hatékonyságot mutató célértékét.

A Credit Suisse is leépítést tervez. A múlt héten közölte, nettó nyeresége kevesebb, mint a felére zuhant a második negyedévben, 768 millió svájci frankot tett ki, szemben a bázisidőszaki 1,59 milliárddal.

Brady Dougan, a vállalat vezérigazgatója és Urs Rohner igazgatótanácsi elnök közös, pesszimista hangvételű közleményükben azt írják: „Arra számítunk, hogy a kamatok hosszabb távon is alacsonyak maradnak, és az erős frank továbbra is gyengíti majd a bank eredményeit.” A bank azt is közölte, hogy költségei visszafogása érdekében szigorú takarékossági programot indít. Ennek keretében négyszázalékos leépítésre készül, mintegy kétezer alkalmazottját bocsátja el.

A svájci UBS is azt tervezi, hogy létszámcsökkentéssel lesz úrrá a kialakult helyzeten, mintegy 2 milliárd frank megtakarítással, és sajtóértesülések szerint 5 000 dolgozótól válna meg. A Goldman Sachs július közepén jelentette be, hogy 1000 munkavállalótól válik meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.