BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Cseh fapados cég venné meg a Malévot

A fapados és charter járatokat is üzemeltető cseh konzorcium venné meg a Malévot – írja csütörtöki számában a Figyelő.

A magyar érdekeltséggel rendelkező Travel Service-t is felölelő Unimex Group több tízoldalas dokumentumot küldött Orbán Viktor mellett Fellegi Tamásnak és Matolcsy Györgynek is, amelyben jelzik a szándékukat a magyar légitársaság megvételére.

Farkas Attila, a Travel Srevice Kft.  – a cseh vállalat hazai leányának – ügyvezető igazgatója megerősítette az értesülést. A Figyelő szerint ez a csoport korábban 40 millió euróért megpróbálta megvenni a CSA cseh nemzeti légitársaságot, ám nem járt sikerrel. A CSA továbbra is állami tulajdonban áll.

A Travel Service és a WizzAir korábban többször annak adott hangot, hogy a Malév mesterséges életben tartása torzítja a piaci versenyt. Az állam ugyanis a legkülönbözőbb technikákhoz folyamodott, hogy a masszívan veszteséges céget a víz felett tartsa. Ezeket a lépéseket azonban az Európai Bizottság a várakozások szerint jogtalannak minősíti majd. A lap szerint így a Malév eladása egyre sürgetőbbé válik.

A lap szerint a Tarvel Service ajánlata kevés konkrétumot tartalmaz, de azt jelezték, hogy a vállalat adósságát nem szeretnék átvállalni. Farkas Attila szerint a veszteség ellenére a Malévnak értékes elemei a repülőgépek karbantartását végző ACE Kft., valamint a földi kiszolgálást végző Malév Ground Handling Zrt., amelyeket továbbra is fenntartanának. További konkrét elképzelései azért sem lehetnek az ajánlattevőnek, mert ahhoz a Malév teljes üzleti helyzetét ismernie kellene. Az azonban biztos, hogy a menetrendszerinti hagyományos légitársaság formáját megtartanák.

Korábban felmerült az is, hogy a Hainan Airlines (HNA) kínai légiközlekedési csoport gondolkodik azon, hogy befektet a pénzügyi nehézségekkel küzdő Malévba, tárgyalásokat folytat vele erről. Ezt az ATWOnline légügyi hírportállal közölte egy kínai iparági bennfentes.

A HNA szándéknyilatkozatot írt alá a Malévval együttműködésük elmélyítéséről, és tárgyalóküldöttséget menesztett Budapestre - mondta a meg nem nevezett forrás, hozzátéve, hogy legalább 4-5 hónapig tarthat, amíg elhárítanak minden akadályt a megállapodás megkötése elől.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.