BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rég nem javult ennyire a foglalkoztatás

Javulásról tanúskodnak a friss munkaügyi adatok, de egyelőre elsősorban az aktivitás nő. A munkaerőpiacra visszakerülőket többnyire az állam foglalkoztatja, a magánszektor kevés új munkaerőt szív fel.

Május–júliusi hónapokban átlagosan 1,1 százalékkal, azaz 42 ezerrel többen rendelkeztek fizetett munkahellyel, mint egy évvel korábban – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentéséből. A válság kitörése óta nem volt példa ilyen mértékű javulásra, sőt, az utóbbi hónapokban ennek harmada-negyede volt csak éves szinten a javulás. A 3,832 millió munkahely 2008 vége óta a legmagasabb szint, de még így is elmarad jó 60 ezer fővel a válság előttitől.

A munkanélküliek számában és arányában is kisebb volt a javulás, az állástalanság például ugyanúgy 10,8 százalékos volt, mint az előző időszakban. A 463 ezer álláskereső pedig mindössze 4 ezerrel kevesebb, mint tavaly nyár elején. Ha nem is meredek a csökkenés, de az pozitívum, hogy már negyedik hónapja folyamatos.

Ami viszont egyértelműen örvendetes, hogy a munkaerő-piaci részvétel tovább emelkedett. A 75 év alattiaknak már az 56 százaléka aktív gazdaságilag, ez egy évtizeddel ezelőtt még az 53 százalékot sem érte el. Ez egyben magyarázat is a magasan ragadt munkanélküliségre, egyelőre többen jelennek meg a munkaerőpiacon, mint amennyit az fel tudna venni.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.