BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Die Presse: Orbán nem tart az Európai Biróságtól

Magyarország miniszterelnöke úgy véli, hogy az Európai Unió birái csak évek múltán tudnak majd dönteni a frankhitelek ügyében - írja a bécsi Die Presse csütörtöki száma.

Az osztrák lap idézte Orbán Viktort, aki hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kormánya szilárdan tartani akarja magát a terveihez. Komolyan gondolja, hogy a frankhiteleket a terveknek megfelelően konvertálni fogja. És noha Ausztria a dologba már bekapcsolta az Európai Bizottságot és az ügy már az Európai Biróságnál landolhatott, a magyar miniszterelnök semmilyen készséget nem mutat arra, hogy beadná a derekát. Ezt egyébként alátámasztotta Orbán abban az interjúban, amelyet a Hír tévének adott kedden este. A kormányfő elismerte ugyan, hogy "a külföld meg fog támadni bennünket".  Hangsúlyozta azonban, a kormánya tartani fogja magát azon terveihez, hogy lehetővé teszi a devizahiteleseknek a hiteleik egy csapásra, kedvező átváltási kurzuson történő kiegyenlítését, vagy pedig forintalapú hitelekre való átváltását. A kurzusveszteségek pedig a hitelezőknél ( mindenekelőtt az Erste Banknál és a Raiffeisennél) kell  hogy maradjanak.

Arra az esetre pedig, ha Ausztria netán ténylegesen az Európai Birósághoz fordulna, Orbán arra mutatott rá, hogy egy itélet csak néhány év múlva  lenne várható. Ha pedig az Európai Biróság Magyarországra nézve negativ itéletet hozna, nem csupán a hitelt felvevőknek kellene a kölségeket viselniük, hanem a magyar államnak is. Orbán azt is hangsúlyozta, hogy ő a Magyar Alkotmánybróság vétójától nem tart. "A terveink nem mondanak ellent a magyar jognak." - idézte a bécsi lap a magyar miniszterelnököt, aki azoknak az adósokinak a számát, akik a hiteleiket vélhetően egyszerre  fizetnék vissza, 150.000-300.000 főben adta meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.