BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sarkozy ijesztő improvizációja: Túl erős az euró

Az európai adósságválság az eurót is turbulenciákba sodorja. Ám a francia államfő még mindig túlságosan erősnek tartja a közös európai fizetőeszköz. Ezt egy olyan beszédben hangoztatta, amelynek előre megírt szövegétől szándékosan eltért - írja a Financial Times Deutschland (FTD).

A kézirat szerint Nicolas Sarkozynek az eurót "erősnek" kellett volna megjelölnie. Valójában azonban azt mondta, "tíz év alatt az euró túlságosan erős és stabil valutává vált."  Az FTD emlékeztet arra, hogy Franciaország már korábban is panaszkodott az euró erejére. Ennek ellenére a piacokat meglepte a beszédtől való szándékos eltérés, tekintve, hogy az eurózóna az utóbbi időben éppen azért aggódott, hogy az euró elég erős-e a túléléshez.

Az Élysée-palota nem kommentálta Sarkozy nyilatkozatát, de Párizs vélhetően a gyengébb eurót támogatja. És bár az ország kevesebbet exportál, mint Németország, a világpiacon az exportcikkei - például az agrártermékek - gyorsabban veszítenek versenyképességükből, ha a saját valutája erősödik. Az euró esetében nem alkalmazhatóak azok a taktikák, amelyekkel annak idején a frankot gyengítették. A lap szerint Németországban nagy félelmet kelt Sarkozy a "túlságosan erős" közösségi valutát érintő bírálatával, hiszen az olcsóbb euró az inflációt fűthetné.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.