BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra lehet kereskedni az OTP-vel - Tovább hanyatlik a részvény

Az OTP tovább szenved, miután pénteken közel 11 százalékot zuhant az árfolyam.

Az OTP 4 százalékos mínuszban áll a Budapesti Értéktőzsdén délelőtt. A bankrészvény árfolyama 3 588 forint. Az irányadó Stoxx Europe banki index közel 1 százalékot pluszban áll.

A többi vezető részvény erősödni tudott. A Mol 3,6 százalékos pluszban áll 14 945 forinton. A Magyar Telekom 0,4 százalékkal került feljebb 492 forintra. A Richter 1,84 százalékkal drágult, 33 100 forintra.

Az OTP részvényekkel tegnap nem lehetett kereskedni a BÉT-en. A társaság rövid közleménye szerint a részvénykereskedésének 2011. szeptember 12-i felfüggesztésére annak alapján került sor, hogy a Kormány előzetesen jelezte: olyan bejelentésre készül, melynek jelentős hatása lehet a Bank részvényárfolyamára.

„A bejelentés szeptember 12-én megtörtént, ugyanakkor nem tartalmazott elegendő részletet ahhoz, hogy pontosan számszerűsíthető legyen az intézkedések pénzügyi hatása. A Társaság folyamatosan figyelemmel kíséri az Országvédelmi Tervben jelzett változások szabályozási lépéseit és azok Bankra gyakorolt várható hatásairól tájékoztatni fogja a piac szereplőit” – áll a tegnap kora este kiadott közleményben.

Emlékezetes, először Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője jelentette be pénteken, hogy 180 forinton végtörleszteni lehet majd a frankban denominált jelzálogfedezett hiteleket (illetve 250 forinton az euró alapúakat), és ezen felül minden költség a bankokat terheli.

Az OTP pénteken 15 százalékos zuhanást is mutatott pénteken napon belül, majd közel 11 százalékos szabadesésben búcsúzott.

„Az, ami eddig csak pletyka volt, tegnap valósággá vált. Csakugyan belekergeti a kormány a magyar bankrendszert egy komoly veszteségbe” – írják kommentárjukban az Erste Bank közgazdászai. Az elemzők szerint a kormány „népszerű akar lenni, hiszen ki ne örülne annak, hogy 50 forinttal olcsóbban vehetne svájci frankot”. Hozzáteszik, ez a differencia folyamatosan növekszik majd a döntésnek köszönhetően

„A kérdés az, hogy mi értelme van. Ha csak kevesen veszik igénybe, akkor a lakosság 19 milliárd svájci frank alapú jelzáloghiteléből csak kevés tűnik el. Ráadásul ott vannak még a kisvállalkozások is hasonló nagyságú hitellel. Szóval egyelőre előny: a devizahitellel rendelkezők egy része, hozzávetőleg 20 százaléka szabadul meg a hiteltől kedvezményesen” – írják. Így csökken a devizakitettség, de nem jelentősen – teszik hozzá.

A hátrányok közt sorolják a következőket: 1. bankrendszer meggyengül, 2. külföldi befektetők elkerülhetik Magyarországot. 3. a többi devizahitellel rendelkező nehéz helyzetbe kerül a forint esetleges leértékelődése miatt, amit a felgyorsuló hitelvisszaváltások okoznak. „Vagyis a lépés nem old meg semmit, sőt inkább kárt okoz a gazdaságnak” – emelik ki. Az OTP számára, „ha 20 százaléknyi végtörlesztéssel számolunk, az 47,5 milliárd forint, vagyis részvényenként 182 forint veszteséget jelentene”

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.