BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Neue Zürcher a magyar IMF-botrányról: az ok Orbán új terve

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a magyar kormány közötti előkészítő tárgyalások megszakadásáról számolt be hétfői számában a Neue Zürcher Zeitung (NZZ) című svájci napilap.

A sürgősen várt hitelről kezdett előkészítő tárgyalások meglepetésre idő előtt félbeszakadtak, hivatalos indoklás nélkül - írta a nemzetközi kiadás nyomtatott változatában megjelent budapesti keltezésű tudósításában Katrin Lauer. "Elemzők szerint a botrány oka Orbán Viktor legújabb terve, hogy megfossza a hatalomtól Simor Andrást, a Magyar Nemzeti Bank elnökét" - írta. Az MNB-törvény tervezett módosításáról a tudósító azt írta, az gyakorlatilag a jelenlegi formájában megszüntetné a nemzeti bankot és összevonná a PSZÁF-fel, ezzel Simor posztja feleslegessé válna.

Az IMF és a miniszterelnök viszonya korábban is "konfliktusokban gazdag" volt - írta az NZZ. "Idén novemberben mindenesetre Budapest segítséget kérve fordult az IMF-hez" - írta. Az ok az volt - állt a cikkben -, hogy az állam alig tudott már a piacról megfizethető hitelt kapni. Az államadósság az utóbbi hónapokban erősen emelkedett, részben a forint gyors leértékelődése miatt is.

A tudósító megfogalmazása szerint múlt péntek reggel, a Magyar Rádiónak adott heti interjújában Orbán Viktor megpróbálta kisebbíteni az egyeztetések jelentőségét. Katrin Lauer ezzel kapcsolatban felidézte, hogy a miniszterelnök azt mondta, hogy az IMF egy bank, s Magyarország nem tesz mást, mint "a saját bankjával tárgyal". Orbán állította, hogy az előzetes egyeztetéseken a gazdaságpolitikáról nem esik szó - írta a tudósító.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.