BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Száguldottak a piacok

Nagyot száguldottak a piacok. Lehetett örülni a tegnap előtti jó makrogazdasági adatoknak, na meg annak, hogy az EKB monetáris tanácsában voltak olyanok, akik kamatcsökkentésre szavaztak – írják az Erste Befektetési Zrt. elemzői.

Ez előrevetíti, hogy az EKB esetleg kamatot csökkent a nem túl távoli jövőben, bár Mario Draghi elnök eltúlzott félelmekről beszélt a sajtótájékoztatón. Ráadásul egyes sajtóértesülések szerint Németország beadni készül a derekát, és beleegyezne, hogy az Európai Stabilitási Mechanizmusből a spanyol bankokat közvetlenül fel lehessen tőkésíteni. Így a spanyol államnak nem kellene IMF mentőövért kuncsorognia, így a bankkérdés tényleg vállalati/banki probléma maradna, és nem emelkedne az államadósság. Ez azért fontos, mert ha banki kérdés, akkor például a cégek átstrukturálásával, a kétes kintlévőségek leépítésével lehet megoldani a problémát. Míg ha állami kérdés, akkor az újabb megszorításokat hozhat. Vagyis a második esetben a bankok, banktulajdonosok problémái a lakosságot terhelnék meg. A bankrendszer feszültségei amúgy mindenképpen kihatnak a gazdaságra.

A tengerentúli piacokat – amelyek jelentős száguldást produkáltak – az is segítette, hogy egy Fed kormányzó meglebegtette az újabb mennyiségi lazítás (QE3) lehetőségét. Ha pedig a magyar piacra tekintünk, amely egy hete gyakorlatilag felülteljesíti a nemzetközi piacokat, akkor azt láthatjuk, hogy megérkeztünk a 17.000 pontos ellenálláshoz, ahol ráadásul a 30 napos mozgóátlag is tartózkodik jelenleg. Így egy kis pihenő jöhet az emelkedésben, és azon sem kellene meglepődnünk, ha a BUX közeljövőben esetleg visszatesztelné a 20 napos mozgóátlagot (16.600 pont).

USA, Európa:

- Nagy rally bontakozott ki tegnap az amerikai piacokon, bőven 2 százalék felett zártak az indexek (Dow 2,37 százalék, Nasdaq 2,4 százalék, S&P500 2,3 százalék).

- Az elemzői várakozásoknak megfelelően szinten tartotta tegnapi kamatdöntő ülésén az irányadó rátát az EKB. Az alapkamat így 1 százalék maradt, bár néhány jegybankár a kamatcsökkentés mellett érvelt. A júliusi kamatcsökkentésre nem utalt egyértelműen a jegybankelnök, és újabb monetáris lazításról sem tett említést a sajtótájékoztatón, de szükség esetén nem zárható ki újabb intézkedés.

- Ma délelőtt 2, 4, és 10 éves spanyol kötvénykibocsátás lesz.

- Hírek szerint az EU és Németország olyan megoldást szeretne kidolgozni a spanyol bankok feltőkésítésével kapcsolatban, hogy a spanyol kormányra ne nehezedjenek további terhek.

- Az atlantai Fed elnöke tegnap újabb monetáris lazításról beszélt, szerinte nagyon törékeny az USA gazdasága, és az európai adóssággondok tovább mélyíthetik a problémát. Múlt héten komoly csalódást okoztak a munkapiaci adatok, amelyek tovább rontják a gazdasági kilátásokat. Felmérések szerint egyre erősebbek a monetáris lazítás újabb körére vonatkozó várakozások.

Olaj, arany:

- Nem volt túl izgalmas tegnap az arany kereskedése, bár kezdetben emelkedést láthattunk, de 1.641 dollárról visszafordult az árfolyam, és a nyitószint közelébe zuhant vissza, és így 1.619 dolláron zárt, gyakorlatilag nulla elmozdulás mellett.

- A kőolaj lendületet vett a nap elején, de záráshoz közeledve elfogyott a vételi erő, és a 86,2 dolláros maximumról 85 dollárig korrigált vissza az árfolyam, de még így is 1 százalékos pluszban zárt.

- Az Amerikai Energiahivatal tegnap publikálta az olajkészletek alakulását. Kőolaj terén 500 ezer hordós csökkenésre számítottak, ezzel szemben 111 ezer hordóval csökkentek a készletek. Benzin terén 950 ezres emelkedés helyett 3,3 millióval emelkedett a készlet.

Távol-Kelet:

- A japán piac jól teljesít, de a kínai tőzsdéken olvadnak a pluszok (Nikkei 1,24 százalék, Hang Seng 0,78 százalék, Shanghai -0,76 százalék).

- Az ausztrál munkanélküliségi ráta a várakozásoknak megfelelően alakult, 5,1 százalék lett.

- Kínában bejelentették, hogy a következő év elején érvénybe lépő banki tőkekövetelmények szigorítását elhalasztották. Peking célja a hitelezés bővülése és a gazdaság lassulásának megakadályozása ezzel az intézkedéssel.

Devizák:

- A forint nagyot erősödött a tegnapi kereskedésben, és elérte a 20 napos mozgóátlagot 298,5-nél. A nap elején még 302 környékén járt a kurzus, de a gyors forinterősödésnek köszönhetően még a délelőtti órákban 300 alá került az árfolyam.

- A dollár ismét nagyot gyengül az euróval szemben. A nap elején 1,245-nél járt az árfolyam, majd zárásra 1,26 közelébe emelkedett.

Határidős piacok: Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.

Vállalati hírek

- Mától osztalékszelvény nélkül forog a Richter. A gyógyszergyártó a részvényenként 660 forintos osztalékot június 18-tól fizeti.

- A PannErgy 2012. június 6-án 1.000 darab saját részvényt vásárolt 597 forintos átlagáron. A tranzakciót követően a társaság 3.356.302 darab saját részvénnyel rendelkezik, ami a kibocsátott teljes részvénymennyiség 15,94 százaléka.

Gazdasági hírek

- Varga Mihály EU/IMF főtárgyaló azt mondta, hogy Magyarország 2013-ra szeretne biztonsági hálót az IMF-től (hiszen akkor jár le 13 milliárd eurónyi hitelünk). Varga hozzátette, hogy a 35 milliárd eurós devizatartalék lehetővé teszi, hogy Magyarország finanszírozza a lejáró hiteleit. Elmondta az is, hogy kedvező piaci környezet esetén akár a tárgyalások ideje alatt is sor kerülhet egy nemzetközi kötvénykibocsátásra. Számításaink szerint az állám MNB-nél vezetett számláját figyelembe véve a III. negyedévig finanszírozni tudja a lejáró adósságokat, de utána már hozzá kellene nyúlni a devizatartalékhoz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.