BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kissé olcsóbb lakáshitelek

Csökkent júniusban a háztartások hitelállománya. A jegybank friss összegzése szerint a forinthitelek 2,5 milliárddal növekedtek, ugyanakkor a devizahitelek – elsősorban a felgyorsult lakáshiteltörlesztésnek köszönhetően – ennél jóval nagyobb mértékben, 27,2 milliárddal csökkentek. A lakossági betétek összességében több mint 60 milliárd forinttal gyarapodtak.

Csaknem 25 milliárd forinttal mérséklődött júniusban a tranzakciókból eredően a háztartások hitelállománya – olvasható ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb, a hitelintézetek összevont mérlegének alakulását bemutató adataiból.

A lakosság forintban nettó hitelfelvevő volt: 2,5 milliárd forinttal növekedett e kör forinthiteleinek állománya. Ugyanakkor devizában nettó törlesztők voltak a háztartások, hiszen – nem utolsósorban a központi intézkedések nyomán felgyorsult visszafizetéseknek köszönhetően – 27,2 milliárddal csökkent a devizában felvett kölcsönök mennyisége.

A jegybank a betétállomány oldaláról egyértelmű – 60,6 milliárd forintos – növekedést regisztrált az év hatodik hónapjában, ezen belül a forintbetétek közel ötvenmilliárddal híztak, miközben 14,8 milliárd forintnyi nettó forrás érkezett a devizabetétekbe.

A nem pénzügyi vállalatok forinthiteleinek állománya – csak a tranzakciókat figyelembe véve – 19,6 milliárd forinttal, a devizahiteleké 65,2 milliárd forinttal csökkent. Az általuk kibocsátott, hitelintézetek tulajdonában lévő kötvények állománya – a tranzakciókból eredően – 0,6 milliárd forinttal csökkent. Összeségében 85,4 milliárd forintos mérséklődést jeleznek az adatok. E vállalati kör betétállománya – az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve – 33,1 milliárd forinttal csökkent; a forintbetétek esetében 100,4 milliárdos nettó betétkivonás, míg a devizabetéteknél 67,3 milliárd forintnyi nettó betételhelyezés történt.

Ugyancsak most tette közzé a nemzeti bank a háztartási és nem pénzügyi vállalati kamatlábakról szóló elemzését, mely szerint júniusban – a szezonálisan nem igazított adatok alapján – a háztartások által forintban felvett új lakáscélú hitelek és a szabad felhasználású jelzáloghitelek átlagos hitelköltség-mutatója egyaránt csökkent. Az új szerződéses értékek esetén szintén kisebb mértékű csökkenés tapasztalható az előző hónapokhoz képest. A forint személyi hitelek átlagos hitelköltség mutatója az előző havival szinte azonos szinten maradt. Az új szerződéses értékek viszont kismértékben nőttek a korábbiakhoz képest.
További részletek a mai Világgazdaságban

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.