BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lóhúsbotrány: Az EU-s agrárminiszterek ma tárgyalnak Brüsszelben

A lóhúsbotrány szerepel ma az Európai Unió tagállamai agrárminisztereinek programján. Várhatóan arról tanácskoznak, hogy a feldolgozott élelmiszereken tüntessenek fel származási megjelölést.

Nikolaus Berlakovich osztrák földművelésügyi miniszter a lóhúsbotránnyal kapcsolatban azt követelte, hogy az élelmiszereket lássák el olyan "útlevéllel", amely teljes átláthatóságot nyújt a származásra nézve. Ilse Aigner német földmüvelésügyi miniszter pedig azt hangsúlyozta, hogy a megjelölésnek kötelezőnek kell lennie. "Közös belső piacon élünk, ezért az EU valamennyi tagállamának részt kell ebben vennie" - tette hozzá.

A BBC News brüsszeli tudósitója szerint a jelek arra mutatnak, egyetértés mutatkozik azt illetően, hogy össz-európai problémáról van szó, amely közös fellépést sürget. Franciaország és Németország kötelező megjelölést sürget, valamint a nyomonkövetés lehetőségének biztosítását. De egy hatékony megállapodás kimunkálása nehéz lehet - tette hozzá a brit tudósitó. A húsiparban ugyanis nehezen lehet lóhúst felfedezni a hosszadalmas, bonyolult és gyengén szabályozott ellátási láncok miatt. A hétvégén egyébként Olaszországban és Írországban is jelezték, hogy lóhúst találtak egyes termékekben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.