BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Társasági adó: ügyelni kell a bevallásnál

Közeledik a 2012. évi társaságiadó-bevallás 2013. május 31-i leadási határideje, ahol a társaságoknak már a tavalyi évben megváltozott szabályokat kell alkalmazniuk. Fontos, hogy az adókalkuláció készítésekor ne a rutin vezesse a könyvelőket, mert sok ponton jelentős a módosulás.

Az elhúzódó válság miatt sok társaság nem fizetett társasági adót, még akkor sem, ha sikerült nyereséges évet zárni, mert a korábbi évek elhatárolt veszteségeit korlátozás nélkül felhasználhatták. A 2012-es bevallásban ezt már nem tehetik meg, mert az adóalap veszteséggel maximum 50 százalékig csökkenthető. Azok a társaságok sem használhatják fel automatikusan a veszteségüket, amelyek átalakultak, vagy amelyek közvetlen tulajdonosa megváltozott. Nem lehet cégvásárlással sem automatikus veszteségfelhasználási lehetőséget szerezni, a veszteség csak piacszerzést célzó akvizíció esetén, tőzsdei cégeknél vagy cégcsoporton belül vihető tovább.

A hazai cégek jelentős része nem ismeri azt a kedvező szabályt, amely halaszthatóvá teszi az év végi átértékelésből adódó, nem realizált árfolyamnyereség adózását. A 2011-es beszámolókban sok társaság komoly árfolyamveszteséget kényszerült kimutatni az év végi gyenge, 311 forintos euróárfolyam miatt. Ehhez képest a 2012 végi 291 forint jelentős „javulást” hozott, így a mostani záráskor ezek az átértékelések jelentős nyereséget jelenthetnek, amelyekkel – választás szerint és kizárólag a befektetett pénzügyi eszközök és hosszú lejáratú kötelezettség esetében – az adóalap csökkenthető. Az adózás ugyanis halasztható addig, amíg az árfolyamnyereség realizálódik.

A reprezentáció, üzleti ajándék esetében megint nem kell az adóalapot megnövelni. Az ilyen juttatások esetében újra személyi jövedelemadót és egészségügyi hozzájárulást kell fizetni.

Változtak még az alultőkésítésre, a kapott osztalékra, az adományokra, visszavásárolt saját részvényre vonatkozó szabályok. Ugyanakkor 2012-től adómentességgel számolhatnak a jogdíjbevételre jogosító eszközöket értékesítők, de a termőföldből átminősített ingatlan miatt elért extraprofit adóterhe megháromszorozódott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.