BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óvatosságra intenek a CT-vizsgálatokkal

Riasztó adatokat tett közzé egy amerikai kutatócsoport arról, hogy a gyerekeken végzett CT-vizsgálatok jelentősen megnövelik a rákos megbetegedések kockázatát.

A kaliforniai Davis Egyetem tudósa, Diana Miglioretti szerint, aki legújabb kutatását a Jama Pediatrics című szaklapban publikálta, az évente közel négymillió, gyermekeken végzett CT-vizsgálat csaknem 5000 rákos megbetegedést okozott. A CT-k alkalmazása pedig egyre szélesebb körű, emiatt mind több vizsgálatot végeznek: becslések szerint az elmúlt 25 évben világszerte meghúszszorozódott ezek száma.

Nem ez az első és valószínűleg nem is az utolsó olyan kutatás, amely a röntgensugárzással működő computer tomográfok megalapozott és körültekintő felhasználására hívja fel a figyelmet. Különösen a gyerekeknél, akik érzékenyebbek a sugárexpozícióra. A CT jelzéseket ad arról, hogy hol vannak a belső sérülések, de a sugárdózis az eszköz használata során 100–500-szor nagyobb, mint egy normális röntgen esetén.

A Magyar Radiológusok Társasága már két évvel ezelőtt kiemelten foglalkozott a témával. Batthyány István, a pécsi Radiológiai Klinika igazgatója hangsúlyozta: nagyon szigorú előírásokkal igyekeznek növelni a betegek biztonságát. A világ összes radiológusa számára kötelező alapelv a ALARA (As Low As Reasonable Achievable), vagyis hogy a legkisebb lehetséges sugárdózissal járó, legjobb vizsgálatot végezzék el.

Amikor csak lehet, CT helyett MRI-t – ami mágneses mezőt használ a test belsejének leképezéséhez –, vagy ultrahangot használjanak a diagnózishoz. A gyártók jobb dózishatékonyságú készülékeket fejlesztettek ki. Az igazgató szerint ezzel együtt „a CT vizsgálatok nyeresége messze felülmúlja a rizikóját”.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.