BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kis gyengüléssel várja a forint a kamatdöntést

Erősödéssel kezdte a hetet a forint, a magyar fizetőeszköz tegnap már nem folytatta a múlt héten látott gyengélkedését. Pénteken a 296-os szintről fordult a kurzus, ma reggel valamivel 294 forint felett kereskednek a devizapárral. Jelenleg a 20 és 30 napos mozgóátlagok között folyik a kereskedés. Lefelé a 291-292-es szint (és az itt tartózkodó 200 napos mozgóátlag), felfelé a már említett 296 forintos szint jelenthet megállót, írják az Erste elemzői.

Olyasmi várható a mai MNB kamatdöntés után, amire Matolcsy György elnöksége idején még nem volt példa: a kamatdöntést követően sajtótájékoztatót fog tartani az MNB elnöke. Ennek a címe „Iránymutatás az MNB kamatdöntéseihez” lesz. (A korábbi jegybankelnökök idején a kamatdöntést mindig sajtótájékoztató követte.) Több szempontból is érdekesnek ígérkezik a sajtótájékoztató. Egyrészt, véleményünk szerint a mai, várhatóan 25 bázispontos mértékű lazítás lehet az utolsó kamatcsökkentés a sorban, de legalábbis egyre közelebb lehetünk a csökkentési ciklus aljához. Ahogyan pedig közeledünk ehhez, egyre fontosabb lenne, hogy az MNB valamilyen módon belefűzze kommunikációjába, hogy hol lehet vége a csökkentési ciklusnak. Másfelől, érdekes egybeesés, hogy holnap a kormány a devizahiteleseket segítő újabb akcióról dönthet, márpedig Matolcsy György közismerten nem szívleli a devizahiteleket, így lehet, hogy erről is szólni fog a bejelentés. Harmadrészt, elképzelhető, hogy egy utolsó, nagyobb lépéssel (25 bázispontot meghaladó vágással) ér véget a mai napon a kamatcsökkentési ciklus, és ezt követően szeretné tájékoztatni az MNB a közvéleményt. A forint árfolyama egyelőre nyugodtan várja a döntést és a sajtótájékoztatót.

Az ÁKK tegnap csak minimális mértékű hozamváltozást mért a referenciapapíroknál. Ma, kedd lévén, a szokásos módon 3 hónapos diszkontkincstárjegy aukció lesz. A felajánlott mennyiség 50 milliárd Ft.

Nemzetközi helyzetkép:

Az EUR/USD árfolyama 1,3146-ról 1,3186-ra emelkedett, ahogy az optimista hangulatban a befektetők a kockázatosabb euró felé fordultak. Emelkedéssel kezdték a hetet a vezető tengerentúli börzék, az S&P500 index ismét történelmi csúcsra kapaszkodott (Dow 0,01 százalék, Nasdaq 0,35 százalék, S&P500 0,23 százalék). Folytatódott a gyorsjelentési szezon: tegnap a McDonald’s publikálta második negyedéves számait. A cég profitja részvényenként 1,32 dollárról 1,38 dollárra nőtt egy év alatt, ami valamelyest elmarad a piac által várt 1,4 dollártól. Az árfolyam 2,7 százalékos mínuszban zárt. Ma is számos gyorsjelentést publikálnak a tengerentúlon: az Apple, az AT&T, az Altria Group, a DuPont, a UPS, a Valero Energy is ma teszi közzé adatait.

Oldalaztak tegnap a nyugat-európai börzék (FTSE100 -0,12 százalék, DAX 0 százalék, CAC40 0,37 százalék). Ázsiában a Nikkei 0,86 százalékot, a Hang Seng 2,07 százalékot, a Shanghai index pedig 1,66 százalékot emelkedett a mai kereskedés során. Ma reggel 1.330 dollárig emelkedett az arany ára, igaz napközben ennél a szintnél magasabban volt a jegyzés. Az arany árára hatott az az indiai terv is, mely szerint lehetővé kell tenni, hogy az import 20 százalékát exportálja az ország. India az egyik legnagyobb arany importőr. A WTI olaj 106,7 dollárra esett vissza. A Goldman Sachs a Brent és a WTI közötti árrés növekedésére számít.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A tegnap megjelent tengerentúli használt lakásértékesítési adat csalódást okozott, évesítve 5,08 millió darab ingatlant értékesítettek júniusban, miközben a konszenzus 5,25 millió volt.

A kínai miniszterelnök helyettes azt nyilatkozta, hogy felgyorsítják a gazdasági átalakítási folyamatot, és támogatják az ésszerű infrastrukturális és a társadalmi jólétet támogató beruházásokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.