BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az olcsó áram visszafogja az erőmű-beruházásokat

Most ugyan túlkínálat van Európában áram, a termék ára viszont alacsony, de ez a felhasználók számára csak rövidtávra haszon: késik az új erőművek építése, mondta az EnergiaInfó sajtóklubjában Briglovics Gábor, az Alpiq Csepel Kft. vezérigazgatója a napokban.

„Jelenleg csökken a villamos energia ára Európában. Ez a felszínen jó a fogyasztóknak, hosszú távon azonban visszafogja az erőmű-beruházásokat” – vélte Briglovics Gábor az Alpiq Csepel Kft. vezérigazgatója.

Az EnergiaInfó sajtóklubjában kifejtette, hogy az európai piacra a legnagyobb hatással a német energiafordulat van. Németországban nagy mennyiségű zöldenergia került be kötelező átvételi  rendszerbe, emiatt a hagyományos erőműveknek már nem éri meg termelni. Viszont, mivel a megújuló alapú erőművek nem termelnek folyamatosan, akár komoly áramkimaradások is lehetnek Európában az eseményről készült tudósítás szerint, egyúttal torz árszintek érvényesülhetnek a földrészen.

További gond, hogy egy olyan erőmű felépítése, amilyet az Alpiq által tervez, 7-8 év alatt készül el, a megtérülése azonban legalább 16 év, viszont legfeljebb öt, többnyire azonban csak egyéves árameladási szerződések kötésére van mód. Emiatt a beruházóknak nincs garanciája a megtérülésre. Ezért van az a szakember szerint, hogy Európában ma csak kötelező átvételre létesülnek erőművek Európában.

Briglovics Gábor úgy látja, hogy az ellátásbiztonság érdekében a liberalizált energiapiac mellett kapacitáspiacra is szükség van. Ehhez azonban jogszabályi döntés kellene, mert ez olyan rendszerköltség, amely önmagában nem finanszírozható piaci alapon. Ezt, még ha piaci tenderen is vásárolja a kapacitásokat a rendszerirányító, csak úgy lehet finanszírozni, ha az egész rendszeren szétosztva beépítik a rendszerhasználati díjakba.  A rendszerirányítók ma is ezt teszik, de csak olyan rövidtávra vásárolnak előre kapacitást, ami nem biztosítja a beruházóknak a biztos megtérülést. A szakember szerint a fenti kockázatok mellett Európában csak állami beavatkozással, állami eszközökkel lehet erőművet építeni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.