BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Két év felkészülési idő az új Ptk-ra jogi személyeknek

A jogi személyek két év türelmi időt kapnak, hogy létesítő okirataikat összhangba hozzák az új Ptk-val – ezt is tartalmazza a Ptk. átmeneti rendelkezéseit tartalmazó törvény. Ha egy gazdasági társaság létesítő okirata 2014. március 15. után módosul, akkor „hozzá kell igazítani” az új Ptk. szabályaihoz.

A Ptk. hatálybalépése, 2014. március 15-e után két év áll a 3 millió forintnál alacsonyabb törzstőkéjű kft-k rendelkezésére, hogy jegyzett tőkéjüket felemeljék 3 millió forintra. Ha ez pénz és apport hiányában nem oldható meg, a tagok dönthetnek a kkt-vé vagy bt-vé alakulásról, vagy a cég más céggel történő egyesülésről.

Mérlegelni kell, hogy egy szerződést március 15-e előtt vagy után kössünk-e meg. Az új Ptk. bizonyos szerződéses biztosítékokat érvénytelennek tekint (pl. biztosítéki célú engedményezést), ennyiben szűkíti a szerződő felek mozgásterét. Másfelől megszüntet néhány jelenlegi korlátot: pl. a vételi jogot 5 évnél hosszabb időre is ki lehet kötni.

A korábbi szerződéseket nem kötelező, de sok esetben érdemes módosítani az új Ptk-hoz igazítva. Különösen az adásvételi és a vállalkozási szerződéseket: az új Ptk. alapján hibás teljesítés esetén hosszabb ideig lehet kijavítást, kicserélést vagy árleszállítást kérni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.