BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megyei választások Szlovákiában: Berényi József, az MKP jelöltje bejutott a második fordulóba

Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának jelöltje bejutott a második fordulóba a szlovákiai megyei választásokon.

Fennakadások nélkül, a várakozásoknak megfelelően alacsony részvétel mellett fejeződtek be szombaton Szlovákiában a megyei választások. A nagyszombati megyében - az egyetlenben, ahol magyar megyefőnök-jelöltek is indultak - Berényi József bejutott a második fordulóba.

A szlovákiai megyei választások hivatalos honlapján, a volbysr.sk weboldalon vasárnap hajnalban közzétett nem hivatalos végeredmények szerint a voksoláson a szavazásra jogosultak alig 20 százaléka vett részt. A legnagyobb arányban a besztercebányai megyében mentek el szavazni, a legalacsonyabb szintű részvétel pedig a nagyszombati megyében volt.

A nyolc szlovákiai megye közül háromban - a trencséniben, a zsolnaiban és az eperjesiben - sikerült megyefőnököt választani az első fordulóban, mivel a többi megyében a jelöltek egyike sem szerezte meg a szavazatok több mint felét, ezekben november 23-án második fordulót tartanak.

A szlovákiai megyei választásokon két magyar megyefőnök jelölt is indult, Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke és Nagy József, a Most-Híd szlovák-magyar párt képviselője. Mindketten a nagyszombati megyében pályáztak, ahol az eddigi megyefőnök, a Robert Fico vezette kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) támogatásával függetlenként indult Tibor Mikus szerezte meg a legtöbb szavazatot. Berényi József a második helyen végzett, így ő is bekerült a második körbe. Ivan Uhliarik, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) jelöltje a harmadik helyet szerezte meg, megelőzve a Most-Híd jelöltjét, aki a negyedik lett.

Az MKP elnöke és megyefőnök-jelöltje az MTI-nek nyilatkozva óriási sikernek értékelte az MKP által elért eredményt. Elmondta: azon kívül, hogy személyében magyar jelöltnek sikerült bejutnia a második fordulóba, pártja országosan is óriási eredményt könyvelhet el, hiszen az eddigi összesítés alapján úgy tűnik, több megyei képviselőjük lesz, mint a megyei választások előtt.

Nagy József a választás eredményeivel kapcsolatban azt mondta: nagyon szoros eredményt hozott a voksolás, és a második fordulóban pártja támogatni kívánja a továbbjutott magyar jelöltet, Berényi Józsefet.

A megyei választások nem hivatalos végeredményei a kormánypárt a Smer-SD győzelmét mutatják. Országos átlagban ugyanis az általuk indított vagy támogatott megyefőnök- és megyei képviselőjelöltek szerezték meg az érvényes szavazatok legnagyobb hányadát. Jelöltjeiknek a pozsonyi megye kivételével mindenütt a szavazatok nagyobb hányadát sikerült megszerezniük, mint az ellenzéki pártok által indított jelölteknek. Ez azonos azzal az eredménnyel, amit a 2009-es megyei választásokon értek el.


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.