BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Transzferár: a költségvetés új aranytojást tojó tyúkja

Egyre nagyobb teret kapnak mostanában a szaksajtóban a transzferár megállapításokról szóló cikkek. Nem csak a hírek, de a benne található összegek is gyarapodnak: nem egyszer hallhatunk sokmillió dolláros megállapításokról a világ bármely pontjáról. Ez egyértelmű jele a transzferár szabályozás globális jellegének: lassan mindenhol ugyanolyan szigorú szabályozói környezettel és ellenőrzési gyakorlattal kell a multinacionális cégeknek szembenézniük.

Ha pedig az adóhatóságok megfelelő szabályozási háttérrel egy súlycsoportban vannak, a vállalkozásoknak nincs más lehetősége a kockázatminimalizálásra, mint az, hogy piaci feltételekkel üzletelnek csoporton belül is, ahogy a független felek jártak volna el.

De hol van a transzferár térképen Magyarország? Egyre inkább az élmezőnyben. A világ egyik legszigorúbb transzferár dokumentációs kötelezettségével büszkélkedhetünk. Máshol szigorítanak a szabályokon, nálunk olyan erős lett a start, hogy már inkább lazítunk rajtuk. Néhány éve az adóhatóság saját, dedikált transzferár osztállyal rendelkezik, és egy sikeres APA programot is üzemeltet, amellyel lehetőség van a piaci ár előzetes rögzítésére, és amelyet később egy revízió sem támadhat meg. Már többször felvették a kesztyűt más országok hatóságaival szemben is. Ennek az ellenőrzések területén is tetten érhető a hatása.

Ugyan hazánkban nem divat névvel és számokkal „roadshow”-zni a médiában, a szakmabeliek tudják, hogy nálunk is vannak több 100 milliós transzferár megállapítások és bírósági ügyek. Itthon is jól jövedelmező „iparág” lett a transzferárak ellenőrzése a költségvetés számára. Nem csak az ellenőrzések megállapításai hoznak többlet adóbevételt, a jogkövetkezményekről nem is beszélve, hanem az adózók tartva az ellenőrzésektől maguktól is nagyobb figyelmet fordítanak a helyes árazásra.

Vajon meddig tojik ez a tyúk aranytojásokat? Valószínűleg még egy jó darabig. Az ellenőrzési intenzitás még el sem érte a csúcspontját és évekbe telik, amíg a vállalkozásoknál görgetett tökéletlenségek kikopnak a rendszerből. Ha ez egyáltalán lehetséges, hiszen a körülmények állandóan változnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.